Naslovna Republika Srpska „1. mart nije i nikada neće biti nikakav praznik“

„1. mart nije i nikada neće biti nikakav praznik“

0

„Obilježavanje 1. marta kao dana nezavisnosti BiH za Republiku Srpsku i Srbe je  neprihvatljivo i kao takvo uvijek će biti. Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa, dan kada su dva naroda nelegitimno preglasali Srbe kako bi bez volje srpskog naroda odlučivali o sudbini Srba  na ovim prostorima“, poručio je danas predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

„Srbi se 1. marta sjećaju kao dana kada je 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen nenaoružani srpski domaćin Nikola Gardović koji je tog kobnog dana bio u svatovima,  i koji u  novijoj  srpskoj istoriji ostaje upamćen kao srpski svat. Zločinci su tada  ubili nevinog čovjeka i spalili srpsku zastavu, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH“, naveo je Nešić u saopštenju.

On objašnjava da zbog toga za Srbe 1. mart nije i  nikada neće biti nikakav praznik, već će to biti  dan žalosti kada je na pravdi Boga mučki ubijen srpski svat Nikola Gardović i to samo zato što je bio Srbin.

„Zato predlažem da se ovaj dan kada je pala nevina krv proglasi danom žalosti na cijeloj teritoriji  BiH jer taj dan je označio početak ratnih sukoba. „

Takođe, Nešić podsjeća da u postdejtonskoj BiH nikada nije donijet Zakon o praznicima na državnom nivou, i zato je 1. mart privatna svetkovina bošnjačkog naroda što pokazuje da je i 25 godina nakon završetka ratnih sukoba BiH i dalje duboko podjeljena i politički i socijalno.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: