Naslovna Najnovije Zašto je Republika Srpska vakcine duplo skuplje platila od Srbije?

Zašto je Republika Srpska vakcine duplo skuplje platila od Srbije?

0

Kineska vakcinu Sinofarm, čiji je kontigent nedavno stigao u Republiku Srpsku, plaćena je više od 106 konvertibilnih maraka po komadu. Nadležni se pravdaju da cijenu formira ponuđač, dok iz opozicije upozoravaju da je cijena koju je za kinesku vakcinu platila Republika Srpska skoro duplo veća od iznosa koji je platila Srbija.

 

Za 160 hiljada doza, odnosno 80 hiljada komada vakcine Sinofarm, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske platio je 8,5 miliona maraka, pa je cijena po komadu veća od 106 konvertibilnih maraka. Iz Instituta se pravdaju da je takvu cijenu formirao ponuđač.

Vakcina je kupljena preko preduzeća Krajina Grup, a nabavka je provedena pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja. Iz Instituta kao razlog navode krajnju hitnost.

Veoma je važno da vakcine stižu u Republiku Srpsku i da se što više građana vakciniše u što kraćem roku, kažu naši sagovornici dobro upućeni u situaciju. Takođe je bitno i da se obezbijedi što povoljnija cijena, zbog čega iz opozicije pitaju kako je onda Srbija nabavila vakcinu Sinofarm po skoro duplo nižoj cijeni.

Stanić smatra da se ovako visoka cijena mogla izbjeći, samo da su zvaničnici Republike Srpske pratili šta radi Srbija.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je nedavno nabavio 200 hiljada komada odnosno 400 hiljada doza ruske vakcine Sputnjik V, koje su plaćenje 13,4 miliona maraka odnosno 67 maraka po komadu.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: