11.7 C
Banja Luka

Janković suspendovan! Nakon medijskog nastupa nastavljen još žešći obračun sa bivšim direktorom KPZ Trebinje

Slaviša Janković, bivši direktor Kazneno – popravnog zavoda Trebinje i bivši predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a, suspendovan je danas sa radnog mjesta rukovodilac poluotvorenog odjeljenja KPZ Trebinja na Dužima, a suspenzija traje do okončanja disciplinskog postupka koji je pokrenut zbog ”teže povrede radnih dužnosti”.

Udaljenje Slaviše Jankovića sa posla dolazi svega nekoliko dana nakon objavljivanja velikog intervjua na MH, što daje ovom slučaju posebnu dimenziju. Da stvar bude apsurdnija, Zahtjev za pokretanje postupka podnijet je zbog dodjele jubilarne plate povodom 20 godina radnog staža stečenog u Ministarstvu unutrašnjih poslova i institucijama pravosuđa Republike Srpske, kada je Slaviša Janković uputio zahtjeve za dodjelu jubilarne plate svim zaslužnim radnicima pa i sebi, a u obrazloženju se navodi da Slaviša Janković u datom trenutku, tačnije 1.3.2020. nije imao 20 godina staža, već više?!

Zoran Miladinović, direktor KPZ Trebinje ovakvim zahtjevom krši Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti radnika u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija i mjera pritvora, jer Član 5o pomenutog pravilnika navodi da pokretanje disciplinske prijave u slučaju teže povrede radne dužnosti zastarijeva istekom jedne godine od učinjene povrede, a kako je teža povreda za koju se tereti Janković učinjena prije više od 18 mjeseci, do pokretanja disciplinskog postupka faktički ne može ni doći.

Internet magazin ”Moja Hercegovina” je 15. septembra tekuće godine objavio ekskluzivni intervju sa Slavišom Jankovićem. Razgovor sa Slavišom Jankovićem izazvao je burne reakcije u javnosti budući da se radi o svjedočenju čovjeka koji je obavljajući funkciju predsjednika Gradskog odbora DEMOS-a, bio dobro obaviješten o dešavanjima u i oko vladajuće koalicije. Nekoliko dana nakon ovog intervjua, Nebojša Vukanović takođe vodi razgovor sa Jankovićem i video zapis objavljuje na svom blogu.

Da li kao odgovor na sve ono što je bivši direktor KPZ Trebinje rekao za naš magazin, ili kao redovni nastavak mobinga kojem je izložen zbog sukoba sa Lukom Petrovićem i Antonom Kasipovićem, Slaviša Janković je danas udaljen sa posla uz obrazloženje da je suspendovan zbog pokretanja disciplinskog postupka zbog teške povrede radnih obaveza, te da će, uz oduzimanje 50% plate, na posao biti vraćen nakon odluke disciplinske komisije, a postupak se pokreće za sedam dana.

Internet magazin ”Moja Hercegovina” u posjedu je Zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka kao i Rješenja o udaljenju radnika iz Ustanove sa obavljanja radne dužnosti, no ih, zbog procesa koji je još uvijek u toku, nećemo objavljivati do završetka istog.  U prvom dokumentu – Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka, isti se obrazlaže teškom povredom radne dužnosti koja je počinjena 1.3.2020. godine, a zbog dodjele jubilarne plate Slaviši Jankoviću, povodom 20 godina radnog staža stečenog u MUP RS i institucijama pravosuđa Republike Srpske.

 

Dalje se navodi da u datom trenutku, Slaviša Janković nije imao 20 godina stečenog radnog staža već 23 godine, 9 mjeseci i 6 dana. Slaviša Janković za naš magazin tvrdi da se ne radi ni o kakvoj povredi radne dužnosti jer je na datum 1.3. prethodne godine, ne računajući beneficirani radni staž Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, on zaista imao tačno 20 godina radnog staža. On dodaje da su po identičnom zahtjevu nagrađeni i ostali radnici koji su stekli to pravo sticanjem 20 ili 30 godina radnog staža.

”Meni se u prevodu spočitava to što sam iskoristio zakonsko pravo o jubilarnoj plati u iznosu prosječne plate u Ministarstvu pravosuđa Republike Srpske, jer sam u datom trenutku imao više radnog staža od potrebnog za dobijanje nagrade?! Kako ranije nisam iskoristio ovu nagradu, faktički mi se oduzima pravo propisano zakonom. Ja sam na navedeni datum, 1.3. prethodne godine, imao tačno 20 godina radnog staža računajući efektivni staž u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, te efektivni i beneficirani radni staž ostvaren u KPZ Trebinje. Ovaj višak od preko tri godine je očito benefit staža, a Zoran Miladinović, direktor KPZ Trebinje bez službenog Zahtjeva prema MUP RS ne može ni znati koji je tačan iznos mog beneficiranog staža iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Dakle, svim radnicima koji su tada ostvarili pravo na jubilarnu platu, a koji su radni staž sticali i u MUP-u smo staž računali bez benefita ostvarenog u MUP RS, a sticajem čudnih okolnosti sporna je samo moja jubilarna nagrada.” – kaže Janković za MH.

Slaviša dodaje da postoji još jedan ozbiljan propust u cijelom slučaju, a tiče se kršenja Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti radnika u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija i mjera pritvora, čiji Član 50 kaže da teža povreda radnog odnosa zastarijeva ukoliko se disciplinski postupak ne pokrene u roku od godinu od načinjenog prekršaja.

”Sve i da je direktor Miladinović potpuno u pravu, recimo da sam u martu prošle godine zaista učinio težu povredu za koju se teretim, do pokretanja disciplinskog postupka ne može doći jer je od navedene povrede radnog odnosa prošlo više od godinu dana. Smatram da je ovo pokrenuto nakon mog medijskog nastupa na vašem portalu i na blogu Nebojše Vukanovića i da je stigla direktiva ”odozgo” da se sklonim. Kao odgovor na moje navode oni, nemajući šta da kažu u svoju odbranu, niti da mene napadnu i optuže za nečasna djela, izvlače ovaj slučaj u kojem apsolutno nije došlo do teže povrede radnog odnosa sa moje strane.” – tvrdi Janković.

Uprkos tome što, pravno i zakonski gledano, do pokretanja disciplinskog postupka neće ni doći, Slaviša Janković kaže da će ispoštovati zakonsku odredbu i sačekati disciplinski postupak čiji je početak najavljen za sedam dana, tačnije 28.9. tekuće godine. Zoran Miladinović, direktor KPZ Trebinje, svjestan je da je došlo do zastare događaja za koji se tereti Janković, saznajemo od izvora bliskih dešavanjima u KPZ Trebinje, ali će isti pokušati sprovesti zbog naredbi ”odozgo”.

Slaviša Janković je, šta god da se dogodi u nastavku ovog pomalo kafkijanskog procesa, do daljnjeg suspendovan, a za vrijeme trajanja iste, plata će mu biti smanjena za 50%.

Disciplinski postupak, bez obzira na to ko je u pravu, ne može biti pokrenut jer je prekršena odredba Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti radnika u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija i mjera pritvora, ali ako je moguće da se u XXI vijeku službeniku namjerava praviti kancelarija usred svinjca, onda je moguće i to da ovaj slučaj dobije neočekivan epilog u kojem će jedna institucija od koje se očekuje da štiti i sprovodi zakon i zakonske odredbe ući u postupak koji je protivzakonit, jer u zemlji čuda ništa čudno nije…

 

Izvor: Moja Hercegovina/Igor Svrdlin

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here