Naslovna Najnovije Podaci demantuju Dodikove tvrdnje: Zbog skupoće manje se vozi!

Podaci demantuju Dodikove tvrdnje: Zbog skupoće manje se vozi!

0

Iako je član predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao da vidi sve više automobila na putevima i da bi građani mogli manje da voze, zvanični podaci ga demantuju. Trend naplate putarina i akciza na naftu i naftne derivate u Bosni i Hercegovini pokazuje kako su vozači smanjili upotrebu automobila nakon porasta cijena goriva.

„Niko nije zaustavio svoj automobil zbog poskupljenja goriva, svi voze i toga se posljednjeg odriču“, rekao je Dodik krajem marta ove godine. On je za RTRS poručio i da građani ne treba da jadikuju.

Dodikove tvrdnje da na putevima vidi sve više vozača, međutim demantuju zvanični podaci.

Tako je Uprava za indirektno oporezivanje BiH u ovoj godini prikupila značajno  manje sredstava od putarine što pokazuje pad upotrebe automobila u mjesecima enormnog skoka cijene goriva.

U 2021. godini od svih vrsta putarina na naftne derivate je mjesečno u prosjeku prikupljano oko 54 miliona maraka. Nakon drastičnog poskupljenja goriva, u proteklim mjesecima ove godine, prosječno je prikupljano oko 48 miliona maraka mjesečno, odnosno oko 6 miliona manje.

Slična je situacija i kod akciza na gorivo gdje se nakon poskupljenja goriva mjesečno prikuplja oko 5 miliona maraka manje, nego u 2021. godini.  Sve ukazuje, kažu u opoziciji, da je Dodikova izjava bila netačna i licemjerna.

Ovo nije prvi put u posljednjim godinama da zvaničnici sa ogromnim primanjima vrijeđaju građane i pozivaju ih da manje voze ili kupuju, kažu novinari koji prate politička dešavanja u Republici Srpskoj i BiH.

Sve to dokazuje da političare, kako navode, nije briga za tešku situaciju u kojoj se nalazi većina građana.

Pored političara iz Republike Srpske koji građanima godinama bezočno poručuju da treba da štede, situacija nije bolja ni u Federaciji BiH gdje je premijer Fadil Novalić rekao da ulje nije skupo već da će ga građani moći manje kupiti.

Takođe, ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković je  nedavno poručila građanima da su razmaženi.

(BN/M.Kovač)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: