17.7 C
Banja Luka

Kina i Indija šalju trupe u Rusiju na zajedničke vojne vježbe “Istok 2022”

Kineski vojnici otputovat će u Rusiju kako bi sudjelovali u zajedničkim vojnim vježbama koje će započeti krajem mjeseca, priopćilo je pekinško ministarstvo obrane. Prošlog mjeseca Moskva je objavila planove za održavanje vojnih vježbi “Vostok” (Istok) od 30. kolovoza do 5. rujna, rekavši da će u njima sudjelovati i neke strane snage, ne precizirajući o kojim državam se radi, izvještava Al Jazeera.

Peking i Moskva imaju bliske vojne veze i Kina je rekla da želi pogurati bilateralne odnose “na višu razinu”, čak i dok se Moskva suočava s međunarodnim sankcijama i širokim osudama zbog rata u Ukrajini. “Cilj je produbiti praktičnu i prijateljsku suradnju s vojskama zemalja sudionica, poboljšati razinu strateške suradnje između strana sudionica i ojačati sposobnost odgovora na različite sigurnosne prijetnje”, priopćilo je kinesko ministarstvo obrane. Indija, Bjelorusija, Mongolija, Tadžikistan i druge zemlje također će sudjelovati, ipak je rečeno jučer iz Moskve.

 

Indijska vojska ili Ministarstvo obrane u New Delhiju nije komentiralo navodno sudjelovanje indijskih vojnika na vojnim vježbama Vostok-2022 u Rusiji. Prošle godine, Indija je prisustvovala vježbama “Zapad 2021” u Rusiji u kojima je sudjelovalo 17 zemalja uključujući Kinu i Pakistan, rivale Indije, prenosi The Times of India.

Odnosi između Rusije i Kine postali su sve bliži pod kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a Peking je pod pritiskom zbog svog protivljenja sankcijama koje su mnoge zapadne zemlje uvele zbog rata. Neposredno prije rata, Moskva i Peking dogovorili su se o “partnerstvu bez ograničenja”. Peking je rekao da njegova odluka o sudjelovanju u zajedničkim vježbama “nije povezana s trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom”. Prije godinu dana, Rusija i Kina održale su zajedničke vojne vježbe u sjevernoj središnjoj Kini u kojima je sudjelovalo više od 10 000 vojnika. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu tada je pohvalio vježbe u kineskoj  regiji Ningxia i sugerirao da bi se one mogle dalje razvijati. U listopadu su Rusija i Kina održale zajedničke pomorske vježbe u Japanskom moru. Nekoliko dan kasnije, ruski i kineski ratni brodovi održali su svoje prve zajedničke patrole u zapadnom Pacifiku. Sljedećeg mjeseca južnokorejska vojska rekla je da je podigla borbene zrakoplove nakon što su dva kineska i sedam ruskih ratnih zrakoplova upali u identifikacijsku zonu protuzračne obrane tijekom, kako je Peking to zvao, redovne obuke.

Vježbe Vostok druga su zajednička vojna vježba kineskih i ruskih trupa ove godine. Bombarderi iz dviju zemalja izveli su 13-satnu vježbu u blizini Japana i Južne Koreje u svibnju, prisilivši te zemlje da dignu lovce dok je predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden bio u posjetu Tokiju. Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da, iako su sve toplije veze između Kine i Rusije potkopale globalnu sigurnost, Washington nije “ništa iščitao” u vježbama. Ruski istočni vojni okrug obuhvaća dio Sibira i ima sjedište u Habarovsku, blizu kineske granice.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here