25.7 C
Banja Luka

Počela hajka na slobodno izražavanje u Srpskoj

Stupa na snagu Zakon o kriminalizaciji klevete. Predstavnici medijske zajednice ističu da od borbe neće odustati. Počela je hajka na slobodno izražavanje u Republici Srpskoj.

U pitanju je Zakon kojim se kriminalizuje kleveta a koji je usvojen uprkos višemjesečnim upozorenjima medijskih radnika, aktivista i međunarodne zajednice da predstavlja udar na slobodu mišljenja i korak ka uvođenju cenzure.

Novinari koji su pod ogromnim pritiskom smatraju da posao trebaju kao i do sada raditi profecionalno.

“Ne smijemo da odustajemo od nekih postulata koje poštujemo pri svom radu i ta neizvjesnost će vremenom pretpostavljam nestati. Samim tumačenjima tog zakona, brojem tužbi vjerovatno će postojati strah, neka kočnica u radu, ali ne smijemo to da dopustimo bez obzira na posljedice jer to bi značilo da smo podlegli tom pritisku donošenja zakona”, izjavio je novinar Vladimir Šušak.

Politika je zadala udarac, na potezu su pravosuđe i novinari  a vrijeme će pokazati ko će izaći kao pobjednik, mišljenja su medijski radnici.

“Šta će uraditi pravosuđe, a šta novinari mnogo će govoriti o tome kakvi smo mi, a kakav nam je pravosudni sistem jer znamo kakva nam je politika. Ukoliko se novinari povuku pred ovakvim zakonom to će značiti da je cenzura pobjedila“, izjavila je novinarka Snežana Mitrović.

„Ukoliko pravosuđe počne da postupa na način da je pod političkim uticajem pa da tužilaštvo podiže optužnice protiv novinara, krivično progoni one koji rade kritički i istaživačko novinarstvo, koji se bave ozbiljnim tetmama o kriminalu, korupciji i nepotuzmu, ukoliko pravosuđe podlegne i počnu da se podižu optužnice i vode procesi protiv takvih novinara biće jasno da pravosuđe ne da neće da zabije pogodak u ovoj  utakmici već će definitivno biti i poraženo i to neće biti kratkoročno”, naglašava Mitrović.

Predstavnici medijske zajednice nadaju se da neće doći do zloupotrebe ovog zakona.

“Da zaista ovdje neće doći do situacija da će se novinari hapsiti, privoditi zbog nečeg što su napisali u svojim tekstovima. Ono što se nadam da nećemo biti preplavljeni lažnim medijima i portalima koji će objavljivati sve i svašta a upravo što su potpuno anonimni moćiće im to proći jer niko neće biti u stanju da ih tuži jer se ne zna ko stoji iza toga. Mislim da nije bilo potrebno usvajati ovaj prijedlog zakona i da je postojeći građanski zakon bio sasvim dovoljan”, naveo je novinar Elvir Padalović.

Krivci za cjelokupnu situaciju i kriminalizaciju klevete su predlagači, prvenstveno ministarstvo pravde, sve je u Parlamentu Srpske podržala skupštionska većina a na inicijativu predsjednika Republike Srpske koji je i potpisao ukaz o proglašenju Izmjena krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje javna riječ.

(BN)  Foto: Klix

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here