16.7 C
Banja Luka

SKANDAL U PRAVOSUĐU: Sudiji iz Foče godinu dana zatvora zbog nezakonitih radnji, nanio štetu od 93.000 KM

Banjaluka, 6. mart 2024. – Sudija Osnovnog suda u Foči, Ermin Korda, danas je osuđen na godinu dana zatvora u Okružnom sudu Banjaluka zbog krivičnog djela povrede zakona od strane sudije ili javnog tužioca, saznaje portal Vijesti Srpske.

Optužnica, koju je podiglo Republičko javno tužilaštvo RS, teretila je sudiju Kordu da je, vršeći službene dužnosti, namjerno prekršio zakon s ciljem nanošenja štete drugoj strani. Ukupna nastala šteta procijenjena je na oko 93.000 KM.

Prema optužnici, Korda je u maju 2018. godine donio rješenje u jednom izvršnom predmetu kojim je Opštini Čajniče dodijelio hotel Čajniče. Ovim postupkom oštetio je založnog povjerioca, čije je potraživanje trebalo biti namireno u prvenstvenom redoslijedu.

Iz dokumenta proizlazi da je sudija svjesno prekršio Zakon o izvršnom postupku, znajući da Opština Čajniče, kao tražilac izvršenja, nije uplatila puni iznos postignut na javnom nadmetanju. Umjesto iznosa od 293.669 KM, uplatili su oko 15.000 KM manje, odnosno 278.212 KM.

Optužnica naglašava da je Korda, u namjeri nanošenja štete založnom povjeriocu, svjesno prekršio redoslijed namirenja iz Zakona o izvršnom postupku.

Dalje se ističe da je sudija bio svjestan da je prvi založni povjerilac trebao biti u cjelosti namiren iznosa od 189.900 KM. Međutim, rješenje o namirenju u cjelokupnom iznosu donio je tek 19. decembra 2018. godine, znajući da ga neće moći isplatiti u potpunosti.

Nakon namirenja drugih tražilaca, sudija Korda je 7. jula 2020. godine isplatio iznos od 96.899 KM, nanoseći tako ukupnu štetu od 93.000 KM.

Ova osuda bacila je senku na integritet pravosudnog sistema, a javnost s nestrpljenjem očekuje daljnje korake u očuvanju pravde i odgovornosti u pravosuđu Republike Srpske.

(Vijesti Srpske)

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here