6.7 C
Banja Luka

32 godine od proboja „Koridora života“ – Istoričari će tek pisati o velikoj srpskoj pobjedi…

Na Dugoj njivi kod Modriče obilježene su 32 godine od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Mnogi istoričari će tek pisati o velikoj srpskoj pobjedi, odnosno proboju Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Pisaće mnogi o ovoj pobjedi, da se ova vojna operacija nije ovako osmislila, pitanje je kako bi danas izlgledala Republika Srpska“, navodi Dodik.

Republika Srpska nije inat, dodaje Dodik, te naglašava da je Srpska pravoslavna crkva sačuvala identitet srpskog naroda.

„Srpska proizilazi iz slobode srpskog naroda. Srpska je od 1992. godine do sada preživjela jedan veoma težak i izazovan period“, rekao je Dodik.

Za ideju Republike Srpske u ovoj akciji živote su dali najhrabriji sinovi Srpske – rekao je Jovica Radulović, načelnik opštine Modriča.

„Ponosni smo na ovu akciju, sjećamo se svakog trenutku, tih majskih, junskih dana 1992. godine“, naveo je Radulović.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske naglasio je da je i ova akcije neraskidivo vezana sa Vidovdanom i njenim junacima.

„Zahvalio bi se svim učesnicima ove operacije što su uspješno odradili akciju i probili „Koridor života“ koji je zaista to značio za Republiku Srpsku. Bitka za Koridor ne može se ispričati za 10 minuta. Ovu priču moraju učiti naša djeca u školama kao jedan od najsvjetlijih primjera u istoriji srpskog naroda“, istakao je Ostojić.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Zoran Antić, poručio je da Republika Srpska i Srbija moraju i trebaju njegovati značajne datume iz istorije.

„Ovo je dan kada obilježavamo proboj koridora. Danas se sjećamo naših hrabrih sinova koji su položili život u temelje Srpske“, napomenuo je Antić.

Obilježavanju su prisustvali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministar rada i boračko – invalidske zaštite Danijel Egić, načelnici opština Modriče i Šamca Jovica Radulović i Đorđe Miličević.

U ime Srbije vijenac je položio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Prethodno je u manastiru Svetog velikomučenika Lazara održana Sveta liturgija.

Udruženje građana „12kilometara za 12 zvjezdica“ 14. put održali su marš od 12 km u kome je učestvovalo 150 učesnika.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Vojna operacija „Koridor 92“ trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here