15.7 C
Banja Luka

JEDNA FOTELJA, DVIJE ŽELJE Mogu li Vuković i Novaković Bursać sjediti na istom mjestu u isto vrijeme

Nakon što je žrijeb odlučio da Nenad Vuković iz PDP sjeda u fotelju delegata srpskog naroda u Domu naroda BiH umjesto Snježane Novaković Bursać iz SNSD, predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da SNSD to ne priznaje.

Navodeći da se radi o “najeklatantnijem degradiranju Narodne skupštine Republike Srpske jer je po Ustavu BiH jedino Narodna skupština ta koja bira delegata u Dom naroda, i niko drugi”, Dodik je, između ostalog, najavio da se Novaković Bursać iz Doma naroda BiH “neće povući” jer su to, kako je istakao, “garantovana prava Republike Srpske”.

Svi delegati koji su izabrani neće se povući i nikakva Centralna izborna komisija im ne može oduzeti mandate koje su dobili u skladu sa Ustavom i zakonom – poručio je Dodik.

milorad dodik predsjednik rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Izjava predsjednika Srpske i lidera SNSD otvorila je mnoga pitanja pa čak najavila i bizarnu situaciju da se Vuković i Novaković Bursać, hipotetički, “otimaju” za fotelju delegata u Domu naroda BiH ili je dijele “po pola”.

Mjesto za goste

Polušaljiv komentar na navedenu situaciju juče je dao predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, odgovarajući na pitanje kako će se ponašati ako se na sljedećoj sjednici Doma naroda pojave i delegat iz SNSD i PDP. Čović je poručio da u tom tijelu postoje mjesta koja su namijenjena za goste.

Pazite, Dom naroda, kao i Parlamentarna skupština ima svoje goste, sve one koje pozivamo. Otvorena je za javnost. Svako može doći na sjednicu, ali zna se ko odlučuje, kojih je to 15 ruku – rekao je Čović.

Novoizabrani delegat u Domu naroda BiH Nenad Vuković za Srpskainfo kaže da bi “ljudi iz SNSD trebali prestati da se brukaju”. Narativ koji, prema njegovim riječima, razvija Dodik, a to je da će biti ugrožena Republika Srpska kad on ostane bez četvrtog delegata je potpuna besmislica.

Samo će biti ugroženi interesi SNSD. Što se tiče najave da se njihov delegat neće povući, već sam rekao da je takav komentar “ispaljen” upravo u Dodikovom stilu. To je plod nekakve nervoze ili histerije zbog gubitka paketa od četiri delegata u Domu naroda BiH. Vjerovatno je to razlog zašto je rekao jednu takvu besmislicu – kaže Vuković.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here