14.7 C
Banja Luka

Blokada za Sarajevo iz UEFA: „Cvijet Srebrenice“ ne može na dres

Fudbaleri Sarajeva trebalo je da igraju na evropskoj premijeri u četvrtak sa „Cvijetom Srebrenice“ na grudima, no UEFA je naredila da on bude prekriven.

Ekipa Sarajeva sastaje se danas u Kazahstanu meč kvalifikacija za Ligu konferencija protiv Aktobea.

Iz FK Sarajevo su željeli da u znak sjećanja na žrtve u Srebrenici na dresovima istaknu simbol „Cvijet Srebrenice“, dres je prihvatio i FS BiH, a primjerci su isprintani tri dana ranije, i prije polaska u Kazahstan.

Međutim, UEFA je naredila da se ovaj simbol stradanja Srebreničana tokom rata u Bosni i Hercegovinu mora prekriti te da igraču mogu koristiti crne trake.

Saopštenje FK Sarajevo prenosimo u cijelosti:

„Uvažavajući činjenicu da je utakmica Konferencijske lige protiv Aktobea zakazana 11. jula FK Sarajevo planirao je u znak sjećanja na žrtve u Srebrenici na dresovima istaknu simbol ‘Cvijet Srebrenice’. U skladu sa pravilima UEFA izgled dresa prihvaćen je od Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA. Pored toga FK Sarajevo 25. juna uputio je i posebnu molbu prema UEFA da nam dozvoli korišćenje ovog dresa. Tri dana prije odigravanja utakmice od UEFA je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo saglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol ‘prekrije’. FK Sarajevo smatra da je odluka da se utakmica igra s ovim amblemom na dresu u skladu sa širim ciljevima promocije ljudskih prava i poštovanja prema žrtvama zločina. Cvijet Srebrenice utjelovljuje načela humanosti, poštovanja i kolektivnog sjećanja na žrtve. Dopuštanje našem timu da nosi ovaj amblem bio bi gest solidarnosti sa žrtvama i poruka da se takve tragedije nikada ne zaborave, ali i ne ponove. FK Sarajevo ostaje vjeran sjećanju na žrtve u Srebrenici. Never forget Srebrenica“, navode s Koševa.

Revanš meč zakazan je za sedam dana u Sarajevu.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here