10.7 C
Banja Luka

Vladi Srpske nedostaje više od 800 miliona maraka

U decembru prošle godine Vlada Republike Srpske donijela je odluku prema kojoj je u 2024. godini planirano dugoročno zaduživanje u maksimalnom iznosu do 951,7 miliona KM.

Na domaćem tržištu planirano je dugoročno zaduženje u iznosu od 141,7 miliona KM, dok je na međunarodnom tržištu planirano zaduženje u iznosu od 810 miliona KM.

Međutim, do sada se Vlada RS na domaćem tržištu, od planiranih 142 mliona KM, zadužila za samo 90 miliona, dok na međunarodnom tržištu nije prikupila ni marku zbog američkih sankcija.

Podsjećamo, planom je predviđeno da se navedena sredstva pribave emisijom obveznica na domaćem finansijskom tržištu, kreditnim zaduženjem kod domaćih kreditora, kreditnim zaduženjem kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada te emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

Novac bi trebalo da bude upotrijebljen za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga Republike Srpske, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija u slučaju kada dužnik ne izmiri svoje finansijske obaveze, te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

Vlast Republike Srpske na sve načine pokušavaju riješiti ovaj problem, ali bez uspjeha.

(Agencije)

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here