19.7 C
Banja Luka

Nova bitka za Kursk: Ukrajincima ostale tri opcije

KURSK – Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba ruske vojske, izvijestio je Vladmira Putina, ruskog predsjednika, u ponedjeljak na sastanku u dači Novo Ogorjevo da je vojska zaustavila ukrajinsko napredovanje, ali u utorak se nastavlja evakuacija iz dijelova pogranične oblasti Belgorod.

Gerasimov je izlaganje Putinu završio objavom da će vojska poraziti neprijatelja u Kurskoj oblasti i vratiti se na granicu.

Reuters javlja da su ukrajinske snage nastavile napade na Kursku i Belgorodsku regiju besposadnim letjelicama, a kopnene snage pokušavaju probiti obrambene linije.

„Prva faza ukrajinske operacije, ‘ulaz’ i ‘proboj’, je završena. Trenutno su u fazi ‘eksploatacije'“, tumači penzionisani general australske vojske Mik Rajan, saradnik brojnih instituta, prenosi „Jutarnji list“.

Njegova procjena je da Kijev, nakon što dođe do gornje granice eksploatacije, može konsolidirati pozicije na osvojenoj teritoriji te ih braniti dok ne počnu pregovori.

Obavještajna kompanija Stratfor smatra malo vjerovatnim da bi Moskva ušla u ozbiljne mirovne pregovore sve dok Ukrajina okupira teritoriju Kurska.

Utvrđivanje položaja je najriskantnija opcija jer postoji velika vjerovatnoća da bi vojne snage u nekom trenutku mogle biti odsječene.

Druga opcija je djelimično povlačenje na položaje bliže granici koji bi garantovali moguću zamjenu trupa i neprekinutu logistiku.

Treća opcija je potpuno povlačenje čime bi Kijev sačuvao sve ljudske i materijalne kapacitete ostavljajući rusko vođstvo neprestano razmišljajući na kojoj bi graničnoj tački moglo doći do novog proboja.

Kako je stvarno stanje na frontu unutar Rusije nepoznato je, ali je nedvosmisleno da su snage kojima komandije Gerasimov još jednom osramoćene.

Bloomberg u utorak prenosi važnu vijest za Evropu – Rusija i Ukrajina namjeravaju zadržati protok gasa. Cijene na referentnom nizozemskom tržištu u utorak su varirale u rasponu od 39,25 do 39,75 evra po megavatsatu.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here