16.7 C
Banja Luka

Srpskoj treba nova energija, Viškovićeva vlada urušila sistem?!

– Prema našim zakonima krivično djelo je isplata ličnih primanja bez poreza i doprinosa, a ako budemo prisiljeni, posegnućemo i za krivičnim prijavama, najavio je ponovo premijer Radovan Višković. Međutim sve to ostaje samo na riječima jer godinama javna preduzeća kasne sa plaćanjima poreza i doprinosa, a posljednjih mjeseci sa tim problemom se susreću i ministarstva i druge vladine institucije.

Premijer Srpske ne vjeruje zvaničnim podacima Poreske uprave i u svemu vidi političko podgrijavanje napetosti, što je javno iznio polovinom mjeseca prilikom posjete Tjentištu. Uvjerava da novca u javnim peduzećima ima dovoljno i da će svi izmirivati svoje obaveze.

Iako je Elektroprivreda državno preduzeće, Višković očigledno nije dovoljno upućen u rad ove firme i nagomilane dugove.

„Ja nisam direktor ERS-a, nisam s njim ni razgovarao, ne znam ni da je HET kasnio, ali hoću vam jednu stvar reći – nijedno javno preduzeće neće biti u situaciji da ne plaća poreze i doprinose. Ako bude trebalo da ih blokiramo sa nivoa Poreske uprave i Republike Srpske, blokiraćemo. Ima dovoljno novca u javnim preduzećima, može da vam fali novca na drugom mjestu, ali što se tiče ličnih primanja poreza i doprinosa, tu imate dovoljno novca.

Na kraju krajeva, i po našim zakonima je krivično djelo da isplatite lično primanje bez poreza i doprinosa. Ako budemo prisiljeni da posežemo i za krivičnim prijavama, radićemo i to“, rekao je nedavno Višković.

Ako je tačno da ima para u svim javnim preduzećima,kako kaže Višković, i ako su svi koji ne plaćaju poreze i doprinose u riziku od dobijanja krivične prijave, zašto onda ERS ima privilegije da gomila dugove i da nema kazne za neplaćanje poreza i doprinosa u iznosu od 12,8 miliona KM?

Da li to znači da zakon nije isti i za mala i velika preduzeća, pitaju u opoziciji.

„Mali poslovni subjekti kada duguju pare ili puštaju plate za njih je nedozvoljeno da ide bez poreza i doprinosa što predstavlja i krivičnu odgovonost a postoje neke firme konkretno u ovom slučaju riječ je o vladinim insituticjama kojima je sve dozvoljeno to samo pokazuje koliko je taj sistem urušen i koliko tom sistemu treba nova energija i transparentost koja bi stvorila bolje uslove za poslovanje“, kaže Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS u NSRS.

– Problem onih koji dugo vode Republiku Srpsku je to što ne razmišljaju šta će ostaviti generacijama koje dolaze nego se gleda samo da se napune džepovi pojedincima, a šta će sa građanima biti, to nikoga ne zanima, smatraju u Narodnom frontu.

„Ne očekujem da Višković pravi bilo kakve rezove on je već drugi put predsjednik Vlade, najavljivao je rezove i u prošlom i ovom mandatu sve je ostalo isto, a imaju sad i ove finansijske probleme, a rezovi se prave kada imate jednu odlučnu Vladu koja odradi kako treba, napravićemo rezove možda se neće vidjeti rezultati odmah ali oni koji dođu poslije nas rezultate će sigurno vidjeti“, kaže Jelena Trivić, Narodni front.

A rezultate koje će vidjeti generacije koje dolaze su dugovi.

Posljednji podaci govore da je ukupan dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio 6,2 milijarde KM, dok je javni dug 5,3 milijarde maraka.

I na kraju, kada se podvuče crta, jasno je da će nedostatak novca u budžetu biti sve izraženiji u mjesecima pred nama, što zbog neplaćenih dugova što zbog stalnih zaduženja Srpske.

(BN) Foto: Vlada

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here