14.7 C
Banja Luka

Potpisani ugovori o zapošljavanju 18 osoba u Bijeljini

U Bijeljini danas su potpisani ugovori sa 13 poslodavaca u okviru projekta „Integralnim pristupom ka socijalnoj uključenosti“, koji zajednički realizuju Grad Bijeljina, organizacija „Caritas Švicarska“ i Udruženje „Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin“.

Ovim ugovorima predviđeno je zapošljavanje 18 osoba iz marginalizovanih kategorija društva na period od 23 mjeseca. Iz Karitasa kažu  da su ovim projektom podržani poslodavci da zaposle ranjive kategorije stanovništva koje su tražile posao.

„Ovo je bila prilika znači da vidimo lica onih koji su potpisali ugovore i ovo je jedan model na koji način možemo da zaposlimo socijalno ranjive kategorije. Ovo je takođe jedan način da razbijamo stereotipe i utičemo na predrasude. Ovo je ustvari model na kojem trebaju i ostali gradovi pored Bijeljine da rade kako bi unaprijed ili zapošljivost najranjivijih osoba“, kazala je Ana Gros, direktor Karitasa Švajcarske u BiH

Cilj projekta „Integralnim pristupom ka socijalnoj uključenosti“ bio ojačati zajednicu kroz smanjenje nezaposlenosti kod marginalizovanih kategorija društva.

„Prepoznavajući te marginalizovane grupe, zajedno sa Švajcarskim Caritasom i zajedno sa svojim saradnicima smo evo danas posle višemesečnog rada uspeli danas da potpišemo te ugovore koji predviđaju da se navedene subvencije odnose u ukupnom davanju po zaposlenoj osobi tokom 23 mjeseca njegovog zaposlenja jeste 13.600 konvertibilnih maraka da nivo izdvajanja sa lokalnog budžeta odnosno lokalnog nivoa iznosi 50.000 konvertibilnih maraka“, kazao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Potpisivanjem ugovora poslodavci se obavezuju da će dostavljati opravdanje doniranih sredstava u vidu uplata poreza i doprinosa, te ostatka ličnog dohotka.

„Mi poslodavci smo bili prihvaćeni fino s njihove strane u smislu da su naše sugestije prijedloge uvažili maksimalno. Žao mi je onog broja ljudi koji su došlie da nađu posao a koji nisu našli svoje radno mjesto kroz ove projeka, a  mi preduzeće Patriot smo kroz ovaj projekat zaposlili tri osobe“, kazao je Mladen Ubiparipović, direktor „Patriot“ Bijeljina.

Naša sreća je, kaže on, velika što su i drugi uz nas prepoznali i zaposlili ovu kategoriju osoba.

„Tri osobe kojesmo zaposlili imaju svoje porodice znači uljepšali smo nekome domove oni već rade kod nas od prvog aprila i već idući mjesec će dobiti prvu platu“, kazao je on.

Iako švajcarski Karitas pored Bijeljine sarađuje i sa ostalim gradovima u oba entiteta, Bijeljina je prvi grad koji je organizovao jedan ovakav javni poziv.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here