20.7 C
Banja Luka

Revizori upozorili na nezakonita zapošljavanja u Vladi Srpske

Korupcija kao model ponašanja je toliko duboko ukorijenjena u društvu da je praktično nemoguće dobiti posao u državnim institucijama bez političke „pomoći“.

Upravo na nezakonito zapošljavanje u državnoj upravi upozorili su i revizori u izvještaju o provedenoj finasijskoj revziji za korisnike budžeta Srpske za prošlu godinu.

Međutim, koliko će upozorenja zaista uroditi plodom ili će borba protiv društvene pošasti zvane korupcija ponovo ostati samo na papiru?

Riječ štela kod nas se odavno odomaćila i u prostom prevodu znači da se unaprijed zna ko će biti osoba izabrana za određeno radno mjesto, bez obzira na kvalifikacije i stručnu spremu.

I tako se postaje najbolji kandidat za neki državni posao, a kad još imate člansku kartu stranke koja je bitna za štelu, vi ste vjerovatno najbolji kandidat za radno mjesto za koje se konkursi u državnoj upravi uglavnom objavljuju reda radi jer su već navedeni najbolji kandidati odavno zaposleni.

I upravo na takvu vrstu zapošljavanja, bez konkursa, bez poštovanja zakona, upozorila je Glavna služba za reviziju. Na spisku su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Ministarstvo uprave i lokalne uprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvu trgovine i turizma, Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove, Služba za zajedničke poslove i Ugostiteljski servis Vlade RS – svi oni su zapošljavali ne poštujući zakon o državnim službenicima. I upravo zato revizori su takođe utvrdili da su rashodi za plate radnika prešli milijardu KM.

„Rashodi za lična primanja zaposlenih su iskazani na fondu 01 u iznosu od 1.104.317.507 KM, a na fondovima 02 – 05 u iznosu od 32.668.729 KM. U strukturi rashoda za lična primanja najveće učešće imaju institucije u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture (uključujući i Ministarstvo) 39 odsto, Ministarstvo unutrašnjih poslova 21 odsto, institucije pravosuđa (uključujući Ministarstvo) 11 odsto i visokog obrazovanja i studentskih centara 9 odsto.“ piše u revizorskom izvještaju.

Bilo je pokušaja da se stranačko zapošljavanje zaustavi. Pa je tako Radovan Višković prije dvije godine rekao da će javno prikazati spisak neradnika koji se vode da su zaposleni u javnom sektoru, a ne dolaze na posao.

A 2018.godine najavio je premijer i uspostavljanje registra zaposlenih u javnom sektoru. Međutim, niti imamo registar niti spisak neradnika. Ima li onda šanse da upozorenja revizora dovedu do smanjenja stranačkog zapošljavanja?

„Teško da ćemo dočekati da se barem malo smanji broj zaposlenih u javnom sektoru koji je ionako preopterećen, a kad se na sve to uzme i finansijkska kriza i problem sa budžetom to je nešto što je neodrživo. S druge strane strankama na vlasti je cilj da što više svojih pristalica zaposle i da privuku ljude da  podrže političke stranke ucjenama zaposlenja ili održavanja radnog mjesta to uključuje sve javne institucije i slično“, kaže  Ivana Korajlić, Transparensi International BiH.

I nisu problem samo prekomjerna zapošljavanja u državnim preduzećima. Dugogodišnji problem je i funkcija vršioca dužnosti direktora u državnim institucijama koji se postavljaju na više godina.

I upravo na to su revizori upozorili i podsjetili Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, Centar za pružanje besplatne pravne pomoći kao i Republičku direkciju za obnovu i gradnju i Republičku upravu civilne zaštite na zakon o državnim službenicima koji kaže da se vršioci dužnosti imenuju na period do 90 dana.

„Kad je riječ o VD direktorima, moram da naglasim da je to nezakonito, da ni u jednom zakonu ne postoji vršilac dužnosti, da se to radi samo isključivo po priznanju Viškovića, da se oni ne bi osilili i da mogu u svakom momentu da ih smijene. Zbog te rečenice u svakoj normalnoj državi bi premijer bio smijenjen ili podnio ostavku drugi dan, očigledno da je to bilo proklamovana politika ove vlasti da se krši zakon“, smatra Milko Grmuša, pravnik.

I na kraju se nameće zaključak da sve dok god nam zakon budu kršili oni koji ga i donose, i dok se ne uspostavi odgovornost za one koji krše zakonska rješenja, Republika Srpska će funkcionisati po voljama i željama moćnih pojedinaca.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here