20.7 C
Banja Luka

Ova vlast je obezvrijedila građane i srozala ugled Republike Srpske

„Ova vlast je običnog čovjeka obezvrijedila, obezvrijedila je njegova prava. Bahatim ponašanjem na koje treba da se stavi tačka“, rekao je poslanik SDS-a u NS Republike Srpske Ognjen Bodiroga u rubrici „Bez uvijanja“ jutarnjeg programa BN TV.

Kako žive građani Srpske najbolje govori podatak da sindikalna potrošačka korpa iznosi 2.600 KM, a istovremeno imate hiljade porodica u kojima radi samo jedan član sa platom jedva preko 1.000 KM, kaže poslanik SDS-a u NS Republike Srpske Ognjen Bodiroga.

„Ova vlast je običnog čovjeka obezvrijedila, obezvrijedila je njegova prava. Bahatim ponašanjem na koje treba da se stavi tačka.“

Istovremeno, ističe on, vlast je srozala ugled Republike Srpske do minimuma.

„To je crna rupa na Balkanu. Na pragu smo oktobra, a nama samo u ovoj godini prema projekciji međunarodnih zaduženja fali nam 810 miliona KM.“

Socijalna nejednakost nikada nije bila veća, tvrdi Bodiroga. On navodi da građani koji nisu bliski SNSD-u nemaju čemu da se nadaju.

„Apsolutno, za ministarska mjesta, direktorska mjesta – ne gledaju se kvaliteti ljudi. Čak NK radnici moraju da budu u ovom sistemu da bi bili primljeni. Nemate mogućnost drugu jer je to ovaj sistem nametnuo“, rekao je on.

Loš sistem se preslikava na sve lokalne zajednice, tako i na Foču iz koje dolazi, kaže narodni poslanik Bodiroga.

„Budžet Foče je 21 milion KM. Ako uzmemo građevinu… Jedna firma koja je osnovana prije pet godina, za tih pet godina je dobila tendere u vrijednosti oko milion KM.

Jedan mural košta 60 hiljada KM, a pripremni radovi za to koštaju 20 hiljada KM, osvjetljenje jednog mosta košta 99 hiljada KM.“

Sve to, navodi Bodiroga, u trenutku kada je ova lokalna zajednica u vrlo nepovoljnom finansijskom, socijalnom, demografskom stanju.

„Kada imamo preko 1.000 korisnika socijalne pomoći. Kada imamo rekordno najmanji broj upisanih prvaćića, svega 103. Samo u ovoj godini se iz Foče iselilo najmanje pet višečlanih porodica.“

Rak rana Fočaka su putevi – građani ih zovu putevima smrti, ističe Bodiroga.

„Živimo u vremenu makadama. Od 2013. traju obećanja za put Foča – Šćepan Polje, sa druge strane počela je rekonstrukcija puta Foča – Tjentište, ali je zaustvljena jer su se našli stećci na putu.

Jasno se na kartama vide stećci, ali je naša vlast uzorala taj put i sada mora trasa da se izmješta. I put Foča – Sarajevo, koji je ekonomski najznačajniji, ali je bio zatvoren zbog odrona“, podsjetio je Bodiroga.

To je dokaz da vlast u Banjaluci ne zanima istok Srpske, pa čak ni kada građani ginu zbog loših puteva, jasan je poslanik SDS-a u NS Republike Srpske.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here