20.7 C
Banja Luka

Odgođena prodaja imovine BHRT-a, nema kupaca

Prvo javno ročište za prodaju nekretnina BHRT-a, koje je trebalo da bude održano danas na Opštinskom sudu u Sarajevu, odgođeno je zbog nedolaska potencijalnih kupaca na licitaciju, piše BHRT.

Sudija Opštinskog suda Sarajevo naveo je da će, nakon što se izjasni o prigovoru Pravobranilaštva BiH, Sud odlučiti o daljim koracima, odnosno da li će doći do zakazivanja drugog ročišta.

Prodaju imovine BHRT-a naložio je Opštinski sud u Sarajevu, po tužbi EBU na ime duga koji s kamatama iznosi nešto više od 16 miliona KM. Prema procjeni sudskog vještaka, vrijednost imovine BHRT-a (zemljište i zgrade) iznosi oko 160 miliona KM.

– Najveći dio imovine koja „ide na doboš“ upisana je kao državna imovina, koja je odlukom Visokog predstavnika privremeno izuzeta iz pravnog prometa. Uprkos toj činjenici, Opštinski sud naložio je prodaju imovine putem javnog nadmetanja – saopštili su juče iz Upravnog odbora BHRT-a.

Naglasili su kako je ovim činom, ne samo ugrožena državna imovina, već može predstavljati i uvod u nestanak BHRT-a kao javnog RTV servisa, koji po Zakonu pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu.

(Avaz)

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here