12.7 C
Banja Luka

(FOTO) KO JE ZAKAZAO Prije 15 godina stizala dramatična upozorenja o katastrofi koja nam se sprema

Obilna kiša koja je juče zahvatila najveći dio BiH izazvala je haos, posebno u južnim dijelovima zemlje.

Najteže je stradala Jablanica, iz koje su tokom cijelog jučerašnjeg dana stizale dramatične slike vodene stihije koja je bukvalno nosila sve pre sobom. Prema prvim informacijama, u poplavama koje su pogodile tu opštinu ima veliki broj mrtvih i nestalih.

Podsjećamo, prije 10 godina BiH su takođe pogodile katastrofalne poplave koje su u brojnim mjestima, posebno u slivu rijeka Save i Bosne nanijele ogromne štete, odnosile ljudske živote i pokazale koliko je sistem odbrane od poplava u Republici Srpskoj i BiH porozan, te koliko su nephodna ulaganja kako bi se slična katastrofa u skorijoj budućnosti spriječila.

Međutim, od navedenih poplava prošlo je punih 10 godina, a tragični prizori iz Jablanice pokazali su koliko su nadležni radili protekle decenije kako bi se stanovništvo i imovina zaštitili prilikom sličnih elementarnih nesreća.

FOTO: SAMIR JORDAMOVIĆ/ANADOLIJA
FOTO: ELMAN OMIC/ANADOLIJA

Ovom prilikom, vrijedi podsjetiti na upozorenja koje je prije skoro 15 godina slao tadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Radivoje Bratić, kada je apelovao na hitnost ulaganja u sistem za zaštitu od poplava.

Tada je, između ostalog, Bratić u intervjuu pojedinim medijima upozoravao na to da je obnova sistema odbrane od poplava daleko najvažniji zadatak za Republiku Srpsku, te da se taj posao, kako je tada isticao, mora završiti do kraja naredne (2011.) godine jer sjevernom dijelu Srpske, koji se nalazi u slivu Save, kako je upozoravao, prijeti realna opasnost od katastrofe nesagledivih razmjera.

Jablanica poplava
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

Bratićeve riječi iz marta 2010. godine, koje s ove vremenske distance djeluju skoro kao proročke, prenosimo u cjelosti.

Duže od 30 godina nema nikakvih ulaganja u sistem odbrane od poplava i stalno ponavljam da je krajnje vrijeme da se nešto učini. I u vrijeme kada nisam bio ministar apelovao sam da se ovo pitanje konačno riješi, makar i podizanjem kredita – upozoravao je Bratić još u martu 2010. godine.

Između ostalog, on je tada isticao da se u sistem odbrane od poplava ništa nije ulagalo 35 godina.

Potrebno je oko 60 miliona evra da sistem dovedemo u dobro stanje. Međutim, iz dobro poznatih ekonomskih razloga nedavno smo potpisali protokol s jednom italijanskom kompanijom koja je spremna da nam odobri kredit od nekih 35 miliona. Ta cifra je donja granica ispod koje ne bismo smjeli ići. Ponuda Italijana nalazi se na stolu ministra finansija i još čekamo njegovo odobrenje – govorio je tada Bratić.

Na pitanje da li je Republika Srpska taj posao već mogla da završi vlastitim sredstvima, Bratić je odgovorio odrečno.

Nijedna Vlada Republike Srpske nije raspolagala s dovoljno novca za realizaciju ovog projekta. Jedina mogućnost se otvorila putem odobravanja sredstava od strane Investiciono-razvojne banke RS – isticao je Bratić.

Međutim, prema njegovim riječima, iz IRB nikad nisu dobili saglasnost za finansiranje takvog projekta.

– Iz IRB nismo dobili saglasnost. To je sve što mogu da vam kažem. Prvo smo tažili 15 miliona KM, a potom smo tu cifru smanjili na devet miliona – tvrdio je Bratić, navodeći da ni za jednu od ponuda iz IRB nije dobijena saglasnost.

Četiri godine kasnije, Republiku Srpsku i BiH pogodile su katastrofalne poplave u kojima je, zvanično, stradalo 21 ljudi, dok su ogromne materijalne štete pretrpili brojni gradovi i opštine.

Među najteže stradalim bio je Doboj, zatim Šamac, Derventa, Modriča, Čelinac, Prijedor, Bijeljina, kao i banjalučka prigradska naselja. Tada su i u Federaciji BiH od poplava teško stradali brojni gradovi i opštine.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

1 COMMENT

  1. Gospodine Bratić u polave 2010,2014,su katastrofa i tada milijarde dobijene ali taj novac završio u rukama vlade, ministrima kao i Gradonacenika Micica. Jadan narod nije dobijo nesto malo ali oni su kupovali vile u inostranstvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here