24.7 C
Banja Luka

Ko je radio PROTIV SNSD: Upitna sudbina vladajuće koalicije u Srpskoj

Samo dan nakon lokalnih izbora, postalo je jasno da “najdugovječnija i najstabilnija koaliciju na Balkanu”, kako je predsjednik SNSD Milorad Dodik znao opisati politički savez ove partije sa manjim političkim strankama u Srpskoj, i nije naročito stabilna.

Komentarišući činjenicu da su u Banjaluci stranački pobijedili, ali da su izgubili u trci za gradonačelnika, Dodik priznaje da neki nemirni vjetrovi duvaju u „unutrašnjosti“.

Iako je svim koalicionim partnerima data mogućnost da na lokalu rade kako žele, čini se da su te želje, kako je i sam rekao, bile usmjerene, upravo, protiv SNSD.

Zbog toga je, već s prvim rezultatima, poručio da postoji mogućnost da će sami imati većinu u gradskoj skupštini.

Uslijediće, kaže, analize, ali ne i osveta –  ništa neće uticati na koaliciju na nivou Republike Srpske.

A, nije da ova koalicija i ranije nije pokazivala simptome gripe.

„Prelažali“ su, tako, i vremena kada je predsjednik SNSD „disciplinovao“  koalicione partnere iz SPS, Ujedinjene Srpske, DNS…, ali i Demosa.

Sada, čini se, isparava miris paljevine auta na Palama, jer je Dodik, iako je SNSD imao svoj kandidata u trci za načelnika ove opštine, rekao da je zadovoljan pobjedom kandidata Demos-a, jer su to njihovi koalicioni partneri.

Matematika

I dok čekamo rezultate i analize – ko će s kim, a ko bez koga, pitamo – ko bez koga (ne)može? SNSD bez koalicije ili koalicija bez SNSD?

Da se mnogo puta do sada pokazalo da priča prije i poslije izbora ne mora biti ista, ističe politička analitičarka Ivana Marić.

IVANA MARIĆ
FOTO: AVAZ TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Sve, kaže, zavisi od matematike.

– Rijetko koja koalicija je programska. Sve su to prinudne matematičke koalicije, pa tako i ova. Biće je ako bude neophodna za vlast. Nemaju alternativu, nemaju koga drugoga, ako budu trebali uspostaviti vlast udruženim snagama, ponovo će se roditi ljubav između njih – smatra ona.

Snaga manjih partija je, kaže, izuzetno mala, što se moglo primjetiti i na izborima.

-Oni mogu negdje, u zavisnosti od toga kakvog kandidata imaju, ostvariti značajniji rezultat. Jednostavno, njima je potrebniji SNSD, nego oni njemu. I kada ga napadaju, znaju da će ih Dodik primiti nazad, ako mu zatrebaju. Uz ovako dobar rezultat SNSD, uz najveći broj osvojenih gradonačelničkih mjesta, mislim da mu male partije neće baš mnogo trebati, osim u pojedinim opštinama. Neće imati problem da ih primi, jer njemu ništa ne znači da malo moći podijeli, a njima će to značiti opstanak – smatra ona.

Lične razmirice

Da će rezultati stranaka odrediti sudbinu koalicije, smatra i politikog Vojislav Savić.

-Prvo mislim da treba sačekati i vidjeti kakvi su rezultati manjih stranaka koje se nalaze u koaliciji sa SNSD, neke od njih pokazuju trend rasta, dok neke druge pokazuju trend pada podrške birača, i u skladu sa tim će biti postavljene i njihove pregovaračke pozicije kada su u pitanju budući dogovori. Mislim da nijedna od njih nema snagu da sama iznese neki veliki politički poduhvat bez SNSD, koji predstavlja glavno tijelo u tom političkom bloku oko kojeg gravitiraju ostale koalicione stranke. Vjerovatno neke od njih imaju ambiciju da rastu i dobiju veći stepen autonomije, ali imali smo slučaj DNS za vrijeme Marka Pavića, koji je isto tako ambiciozno najavljivao određene političke strategije, pa su završili fragmentirani i podijeljeni  – ističe Savić.

FOTO: RTRS/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Naglašava da nije moguće dosljedno spustiti dogovore koalicije sa republičkog nivoa na lokalni, budući da su lične razmirice ponekad prevelike.

-Tako stranke same prepuste da građani odluče kome će dati povjerenje, a opet sve ostaje u istom političkom bloku, šire gledano, kao što je slučaj, na primjer, na Palama, Stanarima i Dubici – zaključio je Savić.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here