23.7 C
Banja Luka

CIK objavio nove podatke za Skupštinu grada Banjaluka

BANJALUKA – Centralna izborna komisija BiH (CIK), objavila je nove preliminarne podatke kada su u pitanju glasovi za popunu Skupštine grada Banjaluka, a na njoj SNSD i dalje ima ubjedljivo vođstvo u odnosu na PDP-e, ali se situacija nije promijenila po pitanju stranaka koje u ovom trenutku prelaze cenzus od tri odsto koji je potreban da imaju bar jednog odbornika u parlamentu.

CIK je obradio 99,23 odsto biračkih mjesta, a preostalo je da se prebroje glasovi sa još dva biračka mjesta, a na osnovu njih najviše će se nadati Narodni pokret „Banjaluka zove“, kome u ovom trenutku nedostaje 0,9 odsto da se domogne skupštinske klupe.

Ako se ništa ne promijeni do kraja, jasno je da će najviše odbornika imati SNSD, čak 11, slijedi PDP sa sedam, a onda nekoliko stranaka sa po dva odbornička mandata.

To su Socijalistička partija koja je sa nepunih šest hiljada glasova treća stranka po snazi u Banjaluci, nakon nje slijedi Ujedinjena Srpska i Demos, koji su u odnosu na jučerašnje rezultate prestigli Socijalističku partiju Srpske (SPS) po broju glasova.

Pored njih, dva mandata je osvojio i Narodni front Jelene Trivić.

Po jedan mandat, u ovom trenutku imaju sigurno Nezavisni pokret „Svojim putem“ – Igor Radojičić te lista Za pravdu i red – Nebojša Vukanović.

Preostali, 31. mandat, pripada nacionalnim manjinama, a to je će po svemu sudeći biti Saša Čudić, koji je osvojio najviše glasova po tom osnovu.

Kako smo rekli na početku teksta, Narodni pokret „Banjaluka zove“ je prvi ispod crte sa 2,91 odsto osvojenih glasova. Ukoliko bi se nekim slučajem desilo da oni ipak osvoje mandat, onda bi SNSD-e sa 11 pao na 10 mandata.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here