Naslovna Izdvajamo Đajić traži od Stanivukovića 10 miliona za liječenje građana

Đajić traži od Stanivukovića 10 miliona za liječenje građana

Privremeni predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka Vlado Đajić upozorio je danas da je epidemiološka situacija u Banjaluci nikada gora, te da će grad morati da učestvuje u finasiranju troškova liječenja građana.

On je ocijenio da će u gradskom budžetu morati biti izdvojeno najmanje 10 miliona KM za pomoć za liječenje građana u toku pandemije virusa korona.

Đajić je upozorio da sve više obolijevaju mladi, da se klinička slika brzo razvija od normalne do kiseoničke potpore, te naveo da su u ovom trenutku 64 pacijenta u prijemnoj ambulanti Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, a da je hospitalizovano oko 350 pacijenata.

„Od toga je dvije trećine sa teškom kliničkom slikom, dok je više od 30 pacijenata na respiratoru, a više od 100 na kiseoničkoj terapiji“, rekao je Đajić na konferenciji za novinare.

On je ponovio da je situacija teška, te da je o tome zajedno sa direktorom Doma zdravlja u Banjaluci Nevenom Todorović obavijestio odbornike SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

„Zahvaljujući trudu medicinskih radnika, finansijskoj podršci rukovodstva Republike Srpske i na vrijeme predloženim epidemiološkim mjerama zdravstveni sistem smo podigli na najviši nivo“, rekao je Đajić.

On je naveo da je zbog različite epidemiološke situacije u lokalnim zajednicama Republički štab za vanredne situacije donio odluku da gradske i opštinske vlasti dalje donose mjere u odnosu na broj oboljelih u njihovim lokalnim zajednicama.

„Dok drugi načelnici i gradonačelnici sa zdravstvenim radnicima i svojim službama donose mjere i brinu o stanovništvu, imamo situaciju da je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković otišao na Kopaonik, gdje uživa, druži se i skija, te drži neka predavanja“, rekao je Đajić.

Đajić je upozorio i da su troškovi pandemije veliki, te da je na današnjem sastanku bilo riječi i o usvajanju gradskog budžeta Banjaluke.

„Grad će morati da učestvuje u finansiranju troškova pandemije, a u predloženom budžetu nismo vidjeli stavku koja se odnosi na to ukoliko se naši građani budu morali liječiti u dvoranama, halama i ako budemo morali povećavati kapacitete, te primati nove radnike i kupovati lijekove“, ukazao je Đajić. (Srna)