Naslovna Vijesti Govedarica osudio napade na književnika Milana Nikčevića

Govedarica osudio napade na književnika Milana Nikčevića

Na zvaničnoj veb stranici Narodnog poslanika i velikog kritičara svih anomalija u našem društvu, Nebojše Vukanovića, pogledao sam video sa naslovom „Sraman napad bahatih aktivista SNSD-a na književnika Milana Nikčevića“.

Sve što je Milan Nikčević ispričao u Gacku se dešava prvi put, ili ja do sada nisam upoznat da su nekada ranije u Gacku pojedinci u čoporu fizički i verbalno maltretirali nekoga samo zato što misli i naglas iznosi svoj stav koji ima političko ideološki kontekst.

Ako je u onom vremenu neko podrivao ideologiju i politički sistem, sa njim se nisu obračunavali partijski sledbenici već su to radile institucije. Sluge komiteta su u najdrastičnijem slučaju špijunirali i potkazivali neistomišljenike režima. Nisu bili ovlašteni za verbalno i fizičko nasilje.

Danas su se odista mnoge stvari promijenile. U Gacko je pristigla neka nova demokratija koju tek treba da upoznamo. Milan je nju prvi spoznao jer nikada nije ćutao već je govorio naglas ono za šta bi smatrao da je ispravno.
Ali ajde da se zapitamo gdje nas vodi ovakav način ponašanja pojedinaca u našem društvu? Da li su odgovorni pojedinci ili država koja toleriše ovakve sociološke i kulturološke anomalije? Šta je sve potrebno da uradimo kao društo kako se ovakve stvari ubuduće ne bi dešavale?

Da li ima smisla pozvati lokalni komitet partije da obuzdaju svoje agresivno članstvo? Ima li koristi pozvati i novog načelnika opštine da osudi ovaj nasilni i primitivni istup svojih partijskih drugova? Bilo bi od velikog značaja da gospodin Milinković shvati ovaj poziv dobronamjernim jer je odnedavno on načelnih svih građana naše male komune.

Ali kako ne bi bilo da osuđujem samo jednu stranu i da dijelim lekcije, evo i ja ću se potruditi da razgovaram sa mojim prijateljem Milanom Nikčevićem i da mu dam koji savjet. Prijateljski savjet je uvijek dobrodošao a znam da je Milanu poznata ona Andrićeva, da je budala onaj koji sluša svakoga ali da je još veća budala onaj koji ne sluša nikoga. Poznate su mu i mnoge druge misli velikana i naše i inostrane kulture jer se radi o vrlo obrazovanom mladom čovjeku a sasvim je drugo pitanje da li ga zbog stavova možemo simpatisati ili ne. Davno je on iza sebe ostavio i prevazišao dječije slikovnice na čijem nivou su mnogi akademci sa kupljenim zvanjima u Republici Srpskoj zahvaljujući aktuelnoj vlasti koja im je to omogućila.

ISTOK