Naslovna Republika Srpska Odbijaju reforme, a ne mogu bez kredita MMF-a

Odbijaju reforme, a ne mogu bez kredita MMF-a

0

Svi uslovi koje MMF traži da BH vlasti ispoštoju, kako bi dobili novi kredit od 750 miliona evra, identični su uslovima i reformama na koje se BiH obavezala na evropskom putu. Zašto su ti uslovi sada navodno prenos nadležnosti?

Ako su svi uslovi koje MMF od BiH za kredit od 750 miliona evra, identični uslovima i reformama koje je BiH obećala da će ispuniti na evropskom putu, zašto Bh vlasti, prije svega Vlada Republike Srpske, odbijaju da to provedu.

„Koliko god da nekada sporim ili se svađam sa MMF-om oko politika, u ovom slučaju pozdravljam ono što su tražili. Znači, dobićete kredit, samo ispunite ono što ste se već obavezali. Nikakvog prenosa nadležnosti nema pogotovo u ove tri stvari – elektronski potpis, zakon o energiji i gasu i jedinstven registar računa fizičkih lica. Voljela bih da čujem obrazloženje da nešto što si se već obavezao sada odjednom ne može, a ovamo se zadužuju po mnogo skupljim uslovima“, navodi ekonomista Svetlana Cenić.

„Kreditor, u ovom slučaju MMF, ima pravo da traži uslove koji garantuju vraćanje kredita i ima pravo da zahtjeva transparentno trošenje odobrenih kreditnih sredstava“, tvrdi profesor ekonomije Milenko Stanić.

Argumenti Vlade Republike Srpske da MMF kroz uslove koje postavlja traži prenos nadležnosti sa Srpske na BiH sporni su, kaže Stanić, po nekoliko osnova.

„Kako je bilo moguće ranije da se napravi dogovor, da se uspostavi jedinstven registar računa pravnih lica? Da li to znači da je registar fizičkih lica važniji u odnosu na pravne subjekte.“

Profesor Stanić tvrdi da će BiH na kraju postići dogovor sa MMF-om, ali će se u međuvremenu zaduživati kod drugih kreditira i to po znatno nepovoljnijim uslovima.

BN TV

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: