Naslovna Uncategorized „POTEZ OČAJNIKA“ Govedarica kaže da Dodikov prijedlog o objedinjavaju funkcija dolazi iz...

„POTEZ OČAJNIKA“ Govedarica kaže da Dodikov prijedlog o objedinjavaju funkcija dolazi iz straha od gubitka izbora

Član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica je rekao da je izjava lidera SNSD Milorada Dodika kako Republika Srpska može biti funkcionalnija, te kako se objedinjavanjem funkcija predsjednika Republike i člana Predsjedništva BiH može izbjeći dualizam u vlasti potez očajnika.

Govedarica kaže da ovakav prijedlog dolazi iz straha od gubitka izbora, a ne zato što je Dodik osmislio nešto racionalno za narod.

– Zašto je za Dodika sporan, kako kaže, dualizam u vlasti ako je poznato da su u pitanju dva nivoa vlasti koju u svakom uređenom sistemu predstavljaju dvije ličnosti – upitao je Govedarica.

On navodi da je Dodiku dobro poznato da je za takve izmjene u Izbornom zakonu potrebno promijeniti i Ustav Republike Srpske i Ustav BiH.

– Zato, nema potrebe da Dodik pojašnjava opoziciji u Republici Srpskoj šta bi njegov prijedlog tačno značio. On na ovaj način želi da stvori sliku u javnosti kako je siguran u svoju pobjedu na narednim izborima, ali i nesiguran u pobjedu drugog kandidata SNSD-a. Ili možda još gore po njega, da on više nikome ne vjeruje u svom političkom taboru izuzev najužim članovima porodice koje sprema za visoke funkcije – kaže Govedarica.

On navodi da Dodik izlazi sa ovakvim prijedlogom, ne zato što je siguran u svoju pobjedu, već zato što je svjestan poraza.

– Dodik sebe favorizuje iz straha, pokušavajući unaprijed da proglasi svoju pobjedu. On je svjestan da je njegov rejting loš i da stranački funkcioneri SNSD-a gube u njega povjerenje koje su imali. Poziv opoziciji kako bi dao pojašnjenje oko njegove ideje dolazi iz straha od gubitka izbora, a ne zato što je on osmislio nešto racionalno za narod kome su potrebne promjene i obnova Republike Srpske u svakom pogledu – naglasio je Govedarica.