Naslovna Uncategorized Ruski ambasador u Vašingtonu upozorio SAD: Na putu ste rata s Rusijom

Ruski ambasador u Vašingtonu upozorio SAD: Na putu ste rata s Rusijom

0

Ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov rekao je da je slanje oružja Ukrajini put u sukob između Rusije i SAD-a i da je kratkovidnost Amerikanaca očigledna.

Antonov je rekao da, obuzete željom da se Rusiji nanesu strateški poraz, lokalne elite eskaliraju napetosti, „upumpavajući“ oružje u režim u Kijevu.

„Je li stvarno jasno da je to put do direktnog vojnog sukoba najvećih nuklearnih sila koji će imati nepredvidive posljedice?“ rekao je Antonov u autorskom tekstu za Newsweek.

Dodao je da sankcije uvedene Rusiji ne daju rezultate.

„Nepromišljeno uvođenje ograničenja samo pogoršava stanje u američkoj ekonomiji. Ispada da je u antiruskom ludilu Washington spreman pucati sebi u nogu i plesati u isto vrijeme. To izgleda apsurdno“, dodao je on.

Kaže i da napori SAD-a „ni na koji način neće uticati na odlučnost ruskih oružanih snaga na postizanju „denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine“.

Antonov je pozvao države da „prestanu gajiti iluzije o porazu Rusije“.

„Što se tiče same Ukrajine, razvoj situacije s ovom zemljom je test koji će pokazati spremnost zapadnih država da uzmu u obzir ruske zabrinutosti. Daljnji napredak prema stabilizaciji evropske sigurnosti ovisit će o ishodu procesa rješavanja krize u Ukrajini“, rekao je Antonov.

Takođe je rekao da Rusija svoje projekte o sigurnosnim garancijama ostavlja na pregovaračkom stolu. „Naravno, nakon završetka specijalne vojne operacije potrebno je njihov sadržaj prilagoditi stvarnosti“, dodao je on.