Naslovna Svijet Strahuje se od jednog Putinovog poteza: Tri moguća ishoda rata u Ukrajini

Strahuje se od jednog Putinovog poteza: Tri moguća ishoda rata u Ukrajini

0

Zapadni obavještajni i vojni zvaničnici smatraju da je rat u Ukrajini ušao u ključnu fazu koja bi mogla da odredi dugoročni ishod sukoba. Ukrajinska vojska trenutno koristi posljednje zalihe municije iz sovjetskih vremena dok nagovara zapadne zemlje da joj pošalju dodatno naoružanje.

S druge strane, Rusija nagomilava značajnu prednost oko dva strateški važna grada u istočnoj Ukrajini, Kramatorska i Slavjanska.

– Mislim da će uskoro doći do tačke u kojoj će ili jedna ili druga strana biti uspješna. Ili će Rusi stići do Slavjanska i Kramatorska ili će ih Ukrajinci ovdje zaustaviti – rekao je visoki zvaničnik NATO pod uslovom anonimnosti za CNN.

Zapad mora da odluči hoće li da nastavi da pruža podršku Ukrajini po cijenu pada nacionalnih ekonomija i smanjivanja vlastitih zaliha oružja.

Američki ministar obrane Lojd Ostin predvodio je u utorak radnu grupu od gotovo 50 zemalja na temu krize. Tokom tog sastanka trebalo je da bude odlučeno o održivosti pružanja podrške Ukrajini po cijenu sloma ekonomije i smanjivanja zaliha oružja zapadnih zemalja. Upoznat sa zapadnim obavještajnim izvorima, CNN je izvijestio kako se očekuje da će SAD najaviti slanje paketa oružja i opreme u Ukrajinu.

Zapadni zvaničnici vjeruju da su u Ukrajini moguća tri scenarija. Prvi scenario je da će Rusija nastaviti da dobija teritorije u dvije ključne istočne provincije.

U drugom scenariju borbene linije mogle bi se pretvoriti u zastoj koji će trajati mjesecima ili godinama. On bi mogao da prouzrokuje velike žrtve s obje strane. Kriza će uzrokovati dugotrajniji rast cijena energenata i visoku inflaciju.

U trećem scenariju, za koji zvaničnici smatraju da je najmanje vjerovatan, Rusija bi mogla da redefiniše svoje ratne ciljeve, objavi da je postigla pobjedu i da pokuša da iskonstruiše kraj borbi.

Zvaničnici se plaše da će ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristiti teritoriju istočne Ukrajine za daljnji prodor u zemlju. Strah je izrazio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što je u utorak pokušao da nagovori Zapad da pošalje još oružja.

– Siguran sam da će, ako Ukrajina nije dovoljno jaka, (Rusija) ići dalje. Pokazali smo im svoju snagu i važno je da tu snagu s nama pokažu zapadni partneri – rekao je on.

Iako američki zvaničnici tvrde da zapadno oružje redovno pristiže na prve linije borbe, sve je više lokalnih izvještaja o nestašici. Izvori su za CNN rekli da dio problema predstavlja prelazak boraca s postojećih sistema sovjetskog naoružanja na zapadne sisteme usklađene s NATO.

Prema drugom izvoru, Ukrajina ne koristi nepoznate zapadne sisteme, već ukrajinske trupe radije koriste komercijalne dronove opremljene eksplozivima jer su jednostavniji za korišćenje. Za korišćenje raketnog sistema visoke pokretljivosti, koji je Bajdenova administracija najavila da će poslati Ukrajini, potreban je trening vojnika od minimalno tri nedelje. Paralelno, SAD je pozvao nacije sa starim zalihama sovjetskog oružja da ih pošalju u Ukrajinu kako bi vojnici bili odmah spremni.

Američki zvaničnici priznali su da SAD nema jasnu sliku o tome kako se zapadno oružje koristi jednom kad pređe ukrajinsku granicu. Zbog toga su političke odluke o tome kako i čime opremiti Ukrajinu teške. Dijelom je to zato što Ukrajina Zapadu ne govori sve, tvrde zvaničnici. A budući da se borbe odvijaju na tako malom području blizu ruske granice, zapadne obavještajne službe nemaju istu vidljivost kao negdje drugo.

Američki zvaničnici smatraju da je Rusija trenutno u povoljnijem položaju na istoku. Ali, kako rat iscrpljuje resurse, obe strane suočavaju se s nedostatkom ljudstva. Rusija šalje u borbu na brzinu obučene dobrovoljce i pitanje je koliko su oni spremni za borbu, rekao je zvaničnik NATO.

Rusija je izgubila čak trećinu svojih kopnenih snaga, ali boriće se za bilo kakav ozbiljan dobitak bez potpune mobilizacije, što je opasan politički potez, smatraju obavještajci.

Borbe su sada usresređen na dva bratska grada na suprotnim stranama rijeke Sjeverodoneck i Lisičansk. Ukrajinski borci gotovo su potpuno opkoljeni kod Sjeverodonjecka. Smatra se da će Ukrajinci uspjeti da se odbrane kod Lisičanska, koji se nalazi na visokom terenu. Zabrinjavajući znakovi već postoje jer Rusi pokušavaju da prekini linije napredujući s jugoistoka, piše Jutarnji list.

NATO zvaničnici rekli su da nema nikakvih naznaka da je Putin smanjio svoje ciljeve u Ukrajini.

– Putin i dalje veruje da će na kraju biti uspješan i da će ili fizički kontrolisati i ili dobiti oblik političke kontrole nad Ukrajinom u značajnom djelu, idealno u cjelosti – rekao je jedan od njih za CNN.