Naslovna Najnovije Sve veće cijene: Povrće postaje luksuz za građane

Sve veće cijene: Povrće postaje luksuz za građane

0

Povrće iz domaće proizvodnje sve je skuplje na pijacama u Republici Srpskoj, a slična situacijama je i sa ostalim prehrambenim proizvodima. Tako su osnovne životne namirnice postale luksuz za građane čiji budžeti sve teže pokrivaju troškove normalnog života tokom jednog mjeseca.

Kupus, pasulj, krompir, šargarepa, luk… neke su u nizu namirnice bez kojih se ne može, a koje su u poslednjih nekoliko mjeseci poskupile i do 300 odsto. Domaće povrće je zbog visokih cijena postalo luksuz i za mnoge nedostižna roba.

Građani kažu da kupuju samo ono neophodno, a da im je sve sa strane luksuz koji sebi rijetko ili nikad ne mogu da priušte.

Istovremeno ističu da je poražavajuće da su oni koji su na vlasti obezbijedili generacije svojih potomaka dok se oni bore za goli život.

Prodavci na pijaci svjedoče da kupci paze na svaki dinar ali da narod ipak mora da jede. Ističu da je pazar najveći početkom mjeseca kada građanima stignu plate i penzije.

Mnogi od njih, kažu prodavci, često iz džepa izvade poslednji dinar kako bi kupili hranu.

Poučeni iskustvom iz 2020. kada su zbog smanjene potražnje bacili velike količine povrća, proizvođači su u 2021. proizveli manje, a pogodila ih je i suša. To je glavni razlog sadašnjih visokih cijena, kažu oni. Dodaju da ih zbog visokih cijena vještačkog đubriva čeka teška godina.

Mladen Mitrović, povrtar iz Donjeg Crnjelova kod Bijeljine kaže da je nekad tonu KAN-a nabavljao za 440 KM, dok ista količina sada košta 1600 KM.

“Đubrivo je jedan veoma bitan faktor koji utiče na prinos i kvalitet. Čim se smanjuje prinos, manjak je i robe, pa imamo višu cijenu. Sve što dolazi iz uvoza je jako skupo i to građanima mora da bude jasno. Mi seljaci smo zaračanom krugu u kojem cijena đubriva i goriva automatski veže i cijenu povrća”, ističe Mitrović.

Kako bi zaštitili domaću proizvodnju, povrtari su na sastanku sa resornim ministrom zatražili veće podsticaje i pomoć države, prije svega za proizvodnju paradajza i paprike, koji se ne proizvode u dovoljnim količinama.

“Mi ćemo izgubiti proizvodnju. Mi smo već izgubili utamkicu na otvorenom, ostala je plastenička proizvodnja. Zato se dešava da je roga koja se koristi za pravljanje ajvara jako skupa. Mi je nemamo, nemammo dovoljno ruku da je beremo, da posadimo. To je jako skupa proizvodnja koja uzima najviše novca. Tu smo bitku izgubili 100 %, to su minimalne količine koje ne mogu zadovoljiti možda ni 10 % tržišta Republike Srpske”, objašnjava Mitrović.

Mitrović zaključuje da će, ukoliko država ne reaguje, u narednim godinama problemi oko proizvodnje, a time i previsokih cijena povrća biti još veći jer mladi ljude odlaze ili ne žele da se bave tim teškim i zahtjevnim poslom koji sadašnje proizvođače iz godine u godinu vodi u sve veći minus.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: