28.7 C
Banja Luka

Vučić šokiran uvođenjem kovid pasoša u Evropi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je šokiran idejom evropskih lidera o uvođenju kovid pasoša u Evropi i to smatra sramotnom i antievropskom odlukom, ako do nje dođe.

Kovid pasoši gaze najviše evropske vrijednosti slobodu kretanja i izbora.

– Sve najgore mislim o antivakserima, ali ko ste vi da ograničite nekome kretanje ako ne želi ili ne može da primi vakcinmu – ukazao je Vučić.

On je ocijenio da time pokazuju da im je stalo samo do unutrasnjih kretanja i da je pritisak unutrašnjih politika veliki, ali poručuje da će Srbija najbrže vakcinisati i omogućiti građanima da putuju, a “za njih ćemo uvesti kovid pasose”.

Napominje i da će sada kod nas pritisak mladih da se vakcinišu biti veliki, a intencija je da se zaštite najprije stariji ljudi.

Napominje i da će danas na Sajmu biti vakcinisano 600 diplomata.

Istakao je da je Srbija peta u svijetu po vakcinaciji, i da su ispred samo Izrael, Sejšeli, Emirati, i Velika Britanija, a da je po revakcinaciji prva u Evropi.

Jutros u 9.50 bilo je 509.000 revakcinisanih osoba, naveo je Vučić.

– Da sam se ranije vakcinisao svaki dan bi bilo o tome u medijima. Nije u pitanju jedna vakcina već princip – napomenuo je Vučić.

Zahvalio je svima koji su doprinijeli da u Srbiju stignu vakcine, Si Ðipingu, Borisu Džonsonu, Indiji…

On je dodao i da su zvaničnici u početku primali vakcine da bi motivisali građane ali da sada ljudi vide da su vakcine dobre i bezbjedne.

Da je bilo po EU ne bismo imali nijednog vakcinisanog, ukazuje Vučić.

– Mi smo na evropskom putu, a vi uvodite kovid pasose za Zapadni Balkan, a koliko ste nam dali vakcina – nula iz Kovaksa – ukazuje on i napominje da se EU vakciniše više od dva mjeseca, li i da smo mi bili pametni i snalažljivi.

– Vidite koliko su bogati uzeli samo da siromasni ne dobiju vaccine – navodi Vučić i najavljuje da ćemo mi u narednom periodu dobiti još od Moderne milion i po, kao i kineske, ruske.

Ponašaćemo se i mi kao “pijani milioneri” kaže i napominje da novca za vakcine imamo i da ćemo se za njih boriti.

Ocjenjuje i da će problemi sa pandemijom biti prevaziđeni i da će se normalno živjeti kada bude dva miliona revakcinisanih.

Kaže i da će slučajno 5. marta, na njegov rođendan, doći 500.000 kineskih vakcina.

Zatim će stizati Fajzer, a očekuje i da će nešto ipak stići i iz Kovaks programa.

(Tanjug)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here