Naslovna Region 14 uhapšenih – epilog vrijeđanja Srba u Hrvatskoj

14 uhapšenih – epilog vrijeđanja Srba u Hrvatskoj

– Hrvatska policija se oglasila zbog incidenta u srpskom selu Borovo nakon što je 20-ak mladića vikalo „Ubij Srbina“ i „Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati“.

Hrvtaska policija je zbog jučerašnjeg incidenta u Borovu kada je grupa od 20-ak mlađih muškaraca urlala „Ubij Srbina“ i „Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati“ privela 14 osoba.

Kako su naveli, nad njima se sprovodi istraga zbog sumnje da su počinili krivično djelo javnog podsticanja na nasilje i mržnju opisano članom 325. stav 1. Kaznenog zakona, skandirajući neprimjereni sadržaj.

Juče policija nije spominjala krivično djelo za podsticanje na mržnju, nego su govorili o prekršaju.

Podsetimo, portparol vukovarsko-sremske policije Indexu je juče potvrdio da je Borovom uz poruke o ubijanju i klanju Srba marširalo 20-ak ljudi.

Prema navodima Indexa, dio onih koji su učestvovali u incidentu su navijači Bad Blue Boysi

Dio njih je došao iz Zagreba i drugih dijelova Hrvatske, a dio je pobjegao policiji.

Policajci su s postupanjem čekali, a načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović je rekao da je policija reagovala tek kad su ga vidjeli da snima.

Policija je odgovorila da su „procijenili koji je najpovoljniji trenutak“ za intevenciju.

„Tokom kretanja grupa je bila pod nadzorom policijskih službenika koji su procijenili najpovoljniji trenutak za postupanje te je utvrđen identitet svih osoba iz grupe“, poručili su.

Svi osumnjičeni će danas tokom dana biti predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, a policija će protiv njih podnijeti krivičnu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

(BN/Index)