Naslovna Najnovije 29 godina od formiranja Prve semberske brigade

29 godina od formiranja Prve semberske brigade

0

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomenik na Gradskom trgu u Bijeljini odana je počast poginulim borcima i obilježeno je 29 godina od formiranja Prve semberske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Prva Semberska brigrada bila je prva jedinica na prostoru Semberije. Formirana prije 29 godina, osnovana je s ciljem da zaštiti srpsko stanovništvo u momentu kada je postalo jasno da će u BiH doći do ozbiljnih sukoba. Brigada je u temelje Republike Srpske u časnoj borbi ugradila živote mnogih svojih pripadnika.

„Brigada je inače imala težak ratni put. Preko 2.5000 je prošlo kroz nju i jedna je od brigada u kojoj je poginulo najviše boraca-139, dok je ranjeno 350. Krajem 1996. je demobilisana. Teški trenuci su bili u borbama na Bukviku, releju Stolice, zatim Konjicu, Rastošnici, Čairima, Čaklavici“, rekao je Vlado Simić, ratni komandant Prvog bataljona Prve semberske brigade VRS.

„Brigada je nastala od rezervista JNA i tim činom smo htjeli da pokažemo da će srpski narod znati da se brani, organizuje i da bude tretiran kao narod drugog reda. Nažalost, u toj borbi smo dali mnogo žrtava. Mi smo i danas ovdje da se poklonimo našim drugovima koji su dali život za Republiku Srpsku, ali i čuvamo tradiciju“, poručio je Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije, Bijeljina.

Brigada je, časno se boreći za slobodu svog naroda na početku djelovala na brčanskom i majevičkom ratištu, a zatim i drugim ratištima gdje se branio srpski narod. Demobilisani borci ističu da je najbitnije da Brigada nema nijednu mrlju u svojoj ratnoj istoriji.

Vijence na spomenik poginulima položile su delegacije Prve semberske brigade, Gradske boračke organizacije i Gradske uprave Bijeljina. Sa Grdskog trga je poručeno da sjećanje na one koji su za Republiku Srpsku dali ono najvrijednije nikada ne smije i neće da izblijedi.

BN TV