8.7 C
Banja Luka

Disciplinski postupak protiv Milana Tegeltije

Odjeljenje disciplinskog tužioca otvorio je predmet protiv sudije Osnovnog suda u Banjaluci Milana Tegeltije, donedavnog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, zbog njegovih stavova koje iznosi na društvenim mrežama.

Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine iz Odjeljenja su potvrdili otvaranje predmeta zbog natpisa koje je posljednjih dana objavljivao Tegeltija, ali nisu mogli dati više dodatnih informacija, prenosi N1.

Tegeltija nakon ostavke na mjesto predsjednika Vijeća još obavlja funkciju sudije Osnovnog suda u Banjaluci. On za BIRN BiH kaže da ga predmet ne zanima.

„Nemam komentar, samo neka oni rade svoj posao. Ja sam svakako najavio ostavku na sudijsku funkciju još sredinom decembra, koja će uslijediti brzo nakon što okončam bolovanje i poslije toga godišnji odmor. Tako da je to besmisleno i Sizifov posao što se mene tiče“, kaže Tegeltija.

Tegeltija je poslije ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a često komentarisao političke prilike u BiH, a neke od njih su predmet disciplinskog postupka.

U nedavnoj objavi na Twitteru Tegeltija je napisao:

„Kako bi Inzko [Valentin], koga imenuje SB UN, uklopio taj zakon o negiranju genocida u Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima UN-a iz 1948, kao temeljni dokument ljudskih prava savremenog svijeta, nikako da objasni. Nema te pravne akrobatike“, napisao je Tegeltija.

Advokat Miodrag Stojanović, koji ima dugogodišnju advokatsku praksu pred međunarodnim i domaćim sudovima u odbrani osumnjičenih za ratne zločine, smatra da jedan sudija o tome ne bi trebao javno govoriti.

„To je posao advokata, a ne sudije, da osporava ili pokušava braniti osumnjičene za genocid i druge zločine. Ako je nešto zakonom uređeno, onda se to mora poštovati. Svaki sudija položio je zakletvu da poštuje ustave i propise. Inače, Tegeltija, otkako je dao ostavku, ponaša se kao uvrijeđena mlada i komentariše sve i svakoga“, kaže Stojanović za BIRN BiH.

Tegeltija je ranije komentarisao i druge odluke visokog predstavnika Valentina Incka.

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić, koji kaže da do njega često stignu stavovi bivšeg predsjednika VSTV-a izneseni na društvenim mrežama, smatra da sve što Tegeltija piše, i jeste za disciplinskog postupka.

„Tegeltija nedavno na društvenim mrežama prebrojava Bošnjake na funkcijama u državnom pravosuđu i problematizira to sada. Pa, zašto te probleme, ako ih takvima smatra, nije rješavao nedavno kada je bio na vrhu pravosuđa“, smatra Perić.

Tegeltija je nedavno pisao o etničkoj pripadnosti rukovodećih osoba u pravosuđu.

„Predsjednik VSTS-a Bošnjak – FBiH. Direktor Sekreterijata VSTS-a Bošnjak – FBiH, zamjenik direktora sekreterijata VSTS-a Bošnjak – FBiH, glavni disciplinski tužilac VSTS-a Bošnjak – FBiH, zamjenik glavnog disciplinskog tužioca VSTS-a Bošnjak – FBiH. Predsjednik Suda BiH ostali – FBiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH Hrvat – FBiH, ministar pravde BiH Hrvat – FBiH. Nema više funkcija! Nešto nejasno“, jedan je od Tegeltijinih stavova s društvenih mreža

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here