13.7 C
Banja Luka

U istočnoj Evropi postoji tajni aerodrom preko kog Ukrajini stiže oružje

General Mark Mili, načelnik združenih generalštaba američke vojske, otišao je prošle nedelje na tajni aerodrom u blizini ukrajinske granice koji je postao središte za isporuku oružja, rekao je zvaničnik ministarstva odbrane SAD-a. On je iz prve ruke video napore da oružje uđe u Ukrajinu usred ruske invazije,l piše CNN.

Dok je bio na aerodromu, Mili se sastao sa trupama i osobljem i ispitao je aktivnosti pošiljke, rekao je zvaničnik u petak. Ovo mesto je u poslednjih nekoliko dana vrvelo od aktivnosti, krećući se od nekoliko letova svakog dana, pa čak do 17.

Lokacija aerodroma ostaje tajna radi zaštite pošiljki oružja, uključujući i rakete koje stižu u Ukrajinu. Ruska vojska nije gađala ove pošiljke kada uđu u Ukrajinu, rekao je zvaničnik, ali postoji određena zabrinutost da bi Rusija mogla da počne da cilja isporuke kako njeni napadi napreduju.

SAD i druge članice NATO-a su do sada poslale Ukrajini 17.000 protivtenkovskih projektila i oko 2.000 protivvadušnih projektila Stinger, rekao je visoki američki zvaničnik za CNN.

Foto: Laine Nathan/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pošto je čak i pre nego što je ruska invazija počela prošlog meseca, nebo iznad Evrope bilo ispunjeno vojnim teretnim avionima SAD i drugih, posebno C-17. Letovi su premeštali trupe duž istočnog krila NATO-a, ali i oružja do prelaza ge se može isporučiti u Ukrajinu. Tempo letova se povećavao.

Američka evropska komanda je u središtu masovne operacije isporuke, koristeći svoju mrežu za vezu sa saveznicima i partnerima za koordinaciju „u realnom vremenu“ za slanje materijala u Ukrajinu, rekao je drugi zvaničnik odbrane.

EUCOMM takođe koordinira sa drugim zemljama, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo u smislu procesa isporuke „kako bi osigurao da koristimo naše resurse maksimalno efikasno da podržimo Ukrajince na organizovan način“, dodao je zvaničnik.

Od kako je počela ruska invazija na Ukrajinu, 14 država poslalo je bezbednosnu pomoć Ukrajini, rekao je zvaničnik, od kojih su neke retko slale tako značajnu opremu ranije.

Foto: Laine Nathan/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prema rečima zvaničnika, „ogromna većina“ paketa američke bezbednosne pomoći vredne 350 miliona dolara, već je isporučena Ukrajini, samo nedelju dana nakon što je to zvanično odborila Bela kuća.

Otprilike 240 miliona dolara pomoći je stiglo u Ukrajinu, a ostatak bi trebalo da stigne u roku od nekoliko dana. Ovu vojnu pomoć, Ukrajinci koriste u različitim delovima zemlje kako bi odbili ruske napade.

„Mislim da smo svi bili izuzetno impresionirani koliko efikasno ukrajinske oružane snage koriste opremu koju smo im obezbedili“, rekao je zvaničnik.

Možda najznačajnije, masovni ruski konvoj koji se nalazi blizu Kijeva, jedva da se pomerio danima.

„Znamo da su izvršili napade na taj konvoj, da su ti napadi bili efikasni u usporavanju i zaustavljanju ruskih trupa“, rekao je u petak visoki zvaninik odbrane.

Oprema koja se šalje Ukrajincima je ona za koju su oni već prošlo oboku, krajem decembra i početkom januara.

Brzina kojim SAD sada isporučuje oružje Ukrajini je dramatično veća nego što je bila pre samo dva meseca. Većina paketa od 200 miliona dolara odborenog krajem decembra je isporučena u roku od mesec dana. iako deo municjie tek treba da bude isporučen, rekao je zvaničnik.

U međuvremenu, kompletan paket od 350 miliona dolara, koji je zvaničnik opisao kao najveći u istoriji, trebalo bi da bude isporučen kompletno u roku od nekoliko dana ili nedelja.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here