12.7 C
Banja Luka

Da li DELIJE spremaju RUSKO „Z“ na Marakani? Puna Marakana će ponovo sanjati 4:0

 

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su na gostovanju od Glazgov Rendžersa sa 3:0 u prvom meču osmine finala Lige Evrope. 

Stadion Rendžersa bio je ispunjen, a od početka do kraja na čuvenom Ajbroksu, oko 50.000 navijača napravilo je dobru atmosferu.

Ipak, pored navijanja,  domaćini su se oglasili i dvosmislenom porukom.

Zarađujete novac od nasilnika, sram vas bilo – glasila je poruka navijača. Jedna verzija je da se upravo ova poruka odnosi na generalnog sponzora Crvene Zvede, ruski Gasprom, a po drugoj verziji poruka je upućena ljutom rivalu Seltiku.

Sigurni smo da će Delije odgovoriti u svom stilu, punom većom posjetom na Marakani, kao i odgovorm sa Severne tribine, a već se aludira na Ruski tenk i znak CZV sa istaknutim slovima „Z“ i „V“ na ruskom tenku.

U svakom slučaju, navijači Crvene zvezde će biti u prilici da prirede novu spektakularnu atmosferu na svom stadionu. Nema sumnje da im je dodatnu motivacuju dalo i 50.000 frenetičnih navijača Rendžersa.

Crvena zvezda samo jednom u istoriji eliminisala protivnika nakon zaostatka od tri gola

Ne postiji drugačije mišljenje od onog koje kaže da je Crvena zvezda sinoć na Ajbroksu zaslužila više od teškog poraza (0:3). Ali od utiska se ne živi, a on glasi da je srpski šampion u najmanju ruku bio u stanju da se nosi sa Rendžersom. Ipak, ekipa Dejana Stankovića u Glazgovu nije bila miljenik sreće, a kada se tome pridoda da je ispala i ozbiljno naivna u pojedinim trenucima, dolazi se od prilično teške situacije. Crveno-belima za prolaz u četvrtfinale Lige Evrope biće potrebna pobeda od četiri gola razlike.

Koliko će to biti teško ostvariv zadatak narednog četvrtka (18.45) u Beogradu potvrđuje i činjenica da je samo Crvena zvezda samo jednom u svojoj istoriji uspela da prođe dalje posle zaostatka od tri gola u prvom meču. To se dogodilo u čuvenoj sezoni 1978/1979. kada su crveno-beli stigli do finala Kupa UEFA. Tadašnja ekipa Branka Stankovića bila je na pragu eliminacije već u na startu takmičenja, pošto je od Dinama iz Berlina u prvoj utakmici poražena u gostima sa 2:5. Ipak, u revanšu je beogradska Marakana pokazala svoju moć. Klub iz tadašnje Istočne Nemačke čak je poveo i u revašu golom Hans Jirgena Ridigera u 12. minutu, a taj rezultat je bio na snazi sve do 58. minuta, kada je Dule Savić izjednačio na 1:1. Taj prvi gol potpuno je promenio dešavanja na terenu, Zdravko Borovnica je golovima u 69. i 80. minutu uveo utakmicu u pravu dramatičnu završnicu, a onda je Miloš Šestić u 89. minutu izazvao erupciju oduševljenja na najvećem srpskom stadionu.

U tom meču Crvena zvezda je prošla dalje zahvaljujući pravilu gola u gostima, koji više nije na snazi. Crveno-beli su na sličan način i u sezoni 2009/2010. eliminisali Dinamo iz Tbilisija u šokantnom revanšu treće runde kvalifikacija za Ligu Evrope. Gruzini su u Beograd doneli velikih 2:0, na stadionu Rajko Mitić vodili sa 1:0 i 2:1, ali je tadašnja ekipa Vladimira Petrovića Pižona na krilima Dejana Lekića i Slavka Perovića uspela da stigne do senzacionalnog preokreta i slavi sa 5:2. Takav rezultat, kao uostalom i svaka pobeda od tri gola razlike u revanšu protiv Redžersa bila bi dovoljna za dramatične produžetke na stadionu Rajko Mitić.

Okolnosti iz tog meča uticale su da Zvezdina publika revanš meč plej-ofa za Ligu Evrope protiv Slavije u toj sezoni dočeka sa velikom nadom u prolaz, iako je u Pragu bilo 3:0 za domaćina. Čuvena koreografija sa semaform i rezultatom 4:0 iz tog meča sinoć je ponovo bila u mislima najvatrenijih pristalica Crvene zvezde. Crveno-beli su u tom meču u Beogradu na poluvremenu vodili sa 2:0 golovima Vladimira Bogdanovića i Slavka Perovića, a na početku nastavka je Marko Blažić propustio veliku šansu za treći gol. Ipak, tačka na pitanje prolaska u grupnu fazu takmičenja stavio je Stanislav Viček u 63. minutu utakmice.

Ono što bi moglo da pruži nadu navijačima crveno-belih jesta da ubedljive pobede na evropskim mečevima, pa čak i protiv velikih klubova, uopšte nisu strane njihovom voljenom klubu. Naprotiv, bilo ih je nekoliko tokom istorije. Panatinaikos je u sezoni 1970/1971. savladan sa 4:1, a isti tim je u sezoni 1986/1987. poražen sa 3:0. Upravo protiv Rendžersda je u drugom kolu Kupa šampiona u čuvenoj sezoni 1990/1991. u Beogradu bilo 3:0. Sadašnji trener Crvene zvezde Dejan Stanković se sa ogromnom radošću seća velikog slavlja nad Kajzerslauternom od 4:0, doduše posle produžetaka, kada je kao igrač srpskog šampiona dva puta tresao mrežu osvajača nemačkog kluba u Kupu pobednika kupova 1996. godine. Sadašnji trener Crvene zvezde dobro se seća i 110. večitog derbija kada je kao kapiten, uz takođe dva postignuta gola, predvodio ekipu do ubedljivih 4:0 protiv Partizana.

Ta sećanja iz igračkih dana verovatno su predstavljala i jedan od osnovnih razloga za optimistične izjave nakon sinoćnog poraza na Ajbroksu

Dokle god možemo moramo da se nadamo. Želim pun stadion kod nas. Nikada to nisam radio, ali sad pozivam sve da dođu. Igramo kod kuće, rani gol, mala konfuzija kod njih. Svašta može da se desi. Verujem u svoj tim i svoj klub„, rekao je Stanković.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here