13.7 C
Banja Luka

Ruskim avio-kompanijama rečeno da se pripreme za let bez GPS-a

Prijavljeni potez dolazi nakon sve većeg broja izveštaja o ometanju i lažiranju signala američkog satelitskog sistema.

Ruski regulator vazdušnog saobraćaja rekao je prevoznicima da nauče da upravljaju svojim avionima bez oslanjanja na satelitski navigacioni sistem američkog Globalnog sistema za pozicioniranje (GPS), izvestile su u petak novine Izvestija.

Prema pismu regulatora, Rosaviatsia, u koje je uvideo list, ona je naložila nacionalnim avio-kompanijama da se pripreme da se izbore bez GPS-a nakon martovskog izveštaja Agencije za bezbednost vazduhoplovstva Evropske unije (EASA), koji upozorava na povećan broj slučajeva ometanja. i lažiranje signala sistema nakon 24. februara – dana kada je Rusija započela svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Oni su očigledno registrovani u oblastima kao što su zapadna enklava Rusije, Kalinjingradska oblast, Baltik, istočna Finska, Crno more, istočni Mediteran, Izrael, Kipar, Liban, Sirija, Turska i severni Iran.

Smetnje su dovele do toga da su neki avioni promenili kurs ili odredište jer piloti nisu mogli da izvedu bezbedno sletanje bez GPS-a, navodno je saopštila EASA.

Prema Rosaviatsia, prevoznici treba da procene rizike od kvara GPS-a i da pruže dodatnu obuku svojim pilotima kako da postupe u takvim situacijama. Posadama je takođe rečeno da odmah obaveste kontrolu saobraćaja o svim problemima sa satelitskim navigacionim sistemom.

Pismo agencije treba tretirati samo kao preporuku i ne predstavlja zabranu korišćenja GPS-a od strane ruskih avio-kompanija, precizira list.

Nekoliko ruskih prevoznika, uključujući velike poput Aeroflota i S7, potvrdilo je da su primili relevantnu poruku od regulatora saobraćaja. Međutim, insistirali su da u protekla dva meseca nisu naišli na probleme sa GPS-om.
Advertisement

Izvor iz Rosaviacije rekao je za Izvestije da, uprkos tome što pruža veću preciznost, GPS nije glavni navigacioni alat za moderne avione i da piloti mogu lako da lete bez njega.

SAD zabranjuju sve ruske brodove

Prošlog meseca, Dmitrij Rogozin, šef ruske svemirske agencije Roskosmos, upozorio je da bi Vašington mogao da isključi tu zemlju sa GPS-a u sklopu drakonskih sankcija koje su joj nametnute zbog sukoba u Ukrajini.

Rogozin je u petak u Telegramu predložio prebacivanje svih komercijalnih aviona u zemlji sa GPS-a na njegov ruski kolega Glonass.

Međutim, to bi moglo biti komplikovano jer su avioni Boeing i Airbus, koje uglavnom koriste avioprevoznici u zemlji, dizajnirani da podržavaju isključivo GPS tehnologiju.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here