19.9 C
Banja Luka

UŽIVO 95. DAN RATA U UKRAJINI Kijev: Borbe za Severodonjeck se nastavljaju; Podoljak: Rusija je varvarska zemlja

Danas je 95. dan rata u Ukrajini.

EK poslala novi predlog naftnog embarga

Evropska unija je predložila zabranu uvoza ruske nafte pomorskim putem, uz odlaganje zabrane uvoza iz ključnog naftovoda, kako bi se uvažio prigovor Mađarske, prenosi Blumberg izvore koji su upoznati sa predlogom.

Evropska komisija je poslala vladama zemalja članica revidirani predlog sankcija, koji ne obuhvata i isporuke nafte kroz džinovski naftovod Družba, kroz koji se Mađarska snabdeva sirovom naftom.

Predlog predviđa da zemlje članice postepeno ukinu uvoz sirove nafte za šest meseci i naftnih derivata za osam meseci.

Prema predlogu, Bugarskoj se nudi odlaganje embarga do juna ili decembra 2024. godine.

Ukrajinski generalštab: Borbe za Severodonjeck se nastavljaju

Borbe za Severodonjeck se nastavljaju, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

„Upotrebom artiljerije, ruske snage izvele su jurišne operacije na području grada Severodonjecka. Borbe se nastavljaju“, navodi se u saopštenju Generalštaba.

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je sinoć da su grad Severodonjeck u samoproglašenoj LNR preuzeli ruski dobrovoljci iz Čečenije.

Savetnik Zelenskog: Rusija je varvarska zemlja, a varvari se zaustavljaju samo silom

Savetnik ukrajinskog predsednika i pregovarač u mirovnim pregovorima Mihajlo Podoljak rekao je da se ne može verovati bilo kakvom sporazumu sa Rusijom.

„Bilo kakav sporazum s Rusijom nije vredan prebijene pare. Može li se pregovarati sa zemljom koja uvek cinično i propagandistički laže?“, napisao je na Telegramu.

“Rusija je dokazala da je varvarska zemlja koja preti svetskoj bezbednosti, a varvari mogu da se zaustave samo silom“, dodao je on.

Poslednji direktni pregovori između Rusije i Ukrajine održani su 29. marta.

Ranije ovog meseca Ukrajina je okrivila Rusiju za nedostatak napretka, dok je Kremlj rekao da Kijev ne pokazuje nikakvu volju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je jedina osoba s kojom vredi razgovarati ruski predsednik Vladimir Putin, budući da je on doneo sve odluke.

„Nije važno šta kaže njihov ministar spoljnih poslova. Nije važno što nam šalje neku pregovaračku grupu… svi ti ljudi su, nažalost, nitkovi“, rekao je u petak za holandsku televiziju.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl [email protected]

Kurir.rs

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here