13.3 C
Banja Luka

Rat u Ukrajini: Eksplozije u Harkovu nakon posjete Zelenskog

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 95. dan. Vode se borbe za strateški važno mesto u LNR koje trenutno drže snage Kijeva. Ukrajinska vojska granatira više mesta u DNR.

Nekoliko eksplozija čulo se u ukrajinskom gradu Harkovu, nekoliko sati posle posete predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji se prvi put pojavio van Kijevske oblasti od početka ruskog napada.

Veliki oblak tamnog dima mogao se videti kako se diže na severoistoku u centru grada, piše Rojters.

Poljska je Ukrajini isporučila 18 samohodnih haubica „Krab“

Poljska je Ukrajini isporučila 18 samohodnih haubica „Krab“, saopštava radio Poljske pozivajući se na neimenovane izvore u Vladi. Kako se navodi, reč je o savremenim samohodnim haubicama kalibra 155 milimetara.
„Zahvaljujući pomoći Poljske, Ukrajinci sada imaju na raspolaganju 24 samohodna topa zapadne proizvodnje“, navodi radio. Podseća i da je nešto ranije šest jedinica sličnog naoružanja pod nazivom „Cezar“ Francuska predala Ukrajini.

Inače, haubice „Krab“ su već nekoliko godina u upotrebi u poljskoj vojsci. Gusenična šasija proizvodi se po južnokorejskoj licenci, dok je top kalibra 155 milimetara modifikacija britanskog. Maksimalni domet je 40 kilometara sa redovnom municijom, a brzina paljbe je šest hitaca u minuti. Trenutno jedino poljska vojska koristi to naoružanje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da će 30. maja biti održan telefonski razgovor ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da želi da razgovara telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim 30. maja.
Kako je istakao, Ankara se nada da će konflikt u Ukrajini biti uskoro završen mirom između Moskve i Kijeva. Međutim, svakim danom situacija je sve gora.

Donjecka oblast, deo koji kontroliše kijevska vlast, ostala je bez struje i vode. U pitanju su Kramatorsk, Slavjansk, Družkovka, Bahmut, Konstantinovka i Toreck.
Kako je saopštio gradonačelnik Kramatorska Aleksandar Gončarenko, usled ratnih dejstava prekinut je dalekovod.
Uništeno veliko skladište ukrajinskog oružja i oboren Su-25

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su visokopreciznim raketama veliki skladište oružja ukrajinskih snaga na teritoriji jedne fabrike u Krivom Rogu, Dnjepropetrovska oblast;
– Ruska sredstva protivvazdušne odbrane oborila su ukrajinski Su-25 i četiri drona;
– Raketama vazdušnog baziranja pogođena su tri komandna centra, 25 položaja ukrajinske vojske, tri skladišta municije, radar i kompleks „Osa-AKM“;
– Avijacija i dronovi su pogodili dva komandna centra i 53 položaja ukrajinske vojske. Ubijeno je 300 ekstremista i uništeno oko 50 jedinica vojne tehnike;
– Raketne snage i artiljerija pogodile su 62 komandna centra i 596 položaja ukrajinske vojske.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ulazi u 95. dan. Nastavljaju se borbe duž celog donbaskog fronta: od Harkova do Nikolajeva. Nakon oslobađanja Limana, sve oči su uprte u Severodonjeck. Iako je čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio da je grad zauzet, stižu informacije da je ruska vojska ušla u grad i da su u toku žestoke borbe.

Kako pišu kanali na telegramu, u jutrošnjem raketnom napadu na položaje ukrajinske vojske u Nikolajevu, pogođen je hangar sa teškim naoružanjem na teritoriji fabrike „Okean“, kao i skladište goriva. Ima žrtava i među vojnicima, prenosi Sputnjik.

Uskoro će se pojaviti kopneni koridor između Moskve i Krima. On će prolaziti kroz Zaporošku oblast, što će pomoći razvoju regiona, saopštio je član glavnog saveta vojno-civilne administraciji Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Po njegovim rečima, to će biti moguće, nakon što ceo region bude oslobođen od kijevske vlasti.
Trenutno, ruska vojska kontroliše 70 odsto Zaporoške oblasti.DNR: Ukrajinske snage su ispalile nekoliko projektila na Goljmovski u Donjeckoj Narodnoj Republici

Nastavljaju se borbe duž celog donbaskog fronta: od Harkova do Nikolajeva. Nakon oslobađanja Limana, sve oči su uprte u Severodonjeck.

Iako je čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio da je grad zauzet, stižu informacije da je ruska vojska ušla u grad i da su u toku žestoke borbe, prenosi Sputnjik.

Vojna fabrika u Krivom Rogu bila je meta raketnog napada. Kako je saopštila administracija grada: u potpunosti je uništena.

Ukrajinske vlasti Slavjanska pozivaju stanovnike grada da se evakuišu „što pre“.

(IN4S)

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here