8.8 C
Banja Luka

RAT U UKRAJINI 104. DAN: Kadirov najavio masovni napad! Rusi zauzeli skoro cijelu Lugansku obalst! Zelenski spreman da razgovara sa Putinom

Danas je 104. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Utorak, 7. jun

* Zelenski: Severodonjeck i Lugansk su mrtvi gradovi

* Ministarstvo odbrane: Završavamo sa oslobađanjem Svjatogorska i susednih teritorija

* Incident na sednici Saveta bezbednosti UN

Ukrajinski vojnik „na položaju“!

Norveška samohodka na meti,uništena!

Harkov danas!

Indija će udvostručiti uvoz ruske nafte – Blumberg.
Ukrajinske vlasti namjeravaju da izuzmu iz školskog programa roman Lava Tolstoja „Rat i mir“, na koji gledaju kao „veličanje“ ruske vojske, izjavio je prvi zamjenik ministra prosvjete i nauke zemlje Andrij Vitrenko.
„Evropska unija je postala ekonomsko odjeljenje Sjevernoatlantske alijanse, sve članice Unije bivaju lišene evropskog identiteta i potčinjene volji Vašingtona“, kaže portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
💬 „Evropska unija ne može postojati bez Amerike, ona je postala ekonomski sektor NATO“, dodala je Zaharova komentarišući reči pres sekretarke Stejt departmenta SAD, koja je rekla da „Srbija treba da se fokusira na pridruživanje EU, a ne na nedolazak Lavrova“.
💬 „Uzmite geografsku i političku kartu. Pronađite SAD, Evropu sa Rusijom, Srbijom i Briselom. Pokušajte da shvatite zašto američki Stejt department komentariše evropsku agendu.

Ne uspjevate? Objasniću!

Svako ko uđe u EU lišen je svog evropskog identiteta, potčinjavajući se volji Vašingtona.“, rekla je Zaharova.

Šojgu razgovarao sa turskim ministrom

Na inicijativu turske strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu održao je telefonski razgovor sa ministrom nacionalne odbrane Republike Turske Hulusi Akarom.
 
Glavni fokus razgovora je bila razmjena mišljenja i ocjena situacije u Ukrajini i Siriji. Ministri odbrane su detaljno razgovarali o bezbednosti plovidbe Crnim morem u vezi sa rešavanjem problema izvoza žitarica sa teritorije Ukrajine.
 
Uočen je značaj nastavka bliske interakcije u Siriji u cilju održavanja dugoročne stabilnosti u regionu. Rusko-turski kontakti po ovim pitanjima će se nastaviti.

Rusija povećala izvoz nafte?

Rusija šalje sve više nafte u Kozmino, svoju glavnu luku na istoku. U Kozminu, prenosi Reuters, Rusi sada šalju petinu nafte više nego prije.
 
To je pokušaj da se zadovolje rastući zahtjevi azijskih kupaca, ali i da se ublaži naftni embargo koji je najavila Evropska unija.
 
Ruski Transneft, koji ima monopol na naftovodima, povećao je količinu sirove nafte koju šalje u Kozmino za oko 70.000 barela dnevno koristeći hemijske aditive za ubrzanje protoka nafte, rekli su izvori Rojtersu.
Šolc: „Rusija neće moći da održi snagu“

Rusija neće moći održati svoju snagu i sposobnosti zbog oštrih sankcija koje je Zapad uveo zemlji zbog napada na Ukrajinu, izjavio je danas njemački kancelar Olaf Šolc, dodajući da su sankcije „veoma efikasne i dugotrajne“ i da će postaviti rusku ekonomiju decenijama unazad.“
 
„Rusija neće moći da učestvuje u svjetskom napretku, u ekonomskom i tehničkom napretku. To je svakim danom sve jasnije i to je ozbiljan problem za Rusiju“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare u glavnom gradu Litvanije sa šefovima baltičkih država .

Kadirov najavio masovni napad

Ramzan @RKadirov_95 Kadirov je najavio masovni napad na pozicije ukrajinskih nacionalista u LNR.
 
„Kao što praksa pokazuje, ma kakvim savremenim oružjem bili opremljeni nacionalisti i Bandera, u slučaju ofanzive naših boraca, oni odmah odbacuju sve što ih spriječava da izbjegnu neminovnu kaznu.
 
Ali kazna zadesi sve. Nećete daleko stići!“ – rekao je šef Čečenije.
Rusi kontrolišu 97 odsto Luganske oblasti

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da moskovske snage imaju kontrolu nad 97 odsto Luganske oblasti u istočnoj Ukrajini.
 
Guverner Luganska Serhii Haidai priznao je da ruske snage kontrolišu industrijsku periferiju grada, rekavši za Asošijeted pres: „Najteže ulične bitke se nastavljaju, sa različitim stepenom uspjeha. Situacija se stalno mijenja, ali Ukrajinci odbijaju napade.“

Zelenski spreman da razgovara sa Putinom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski još jednom je istakao da je spreman da otpočne mirovne pregovore sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Lavrov i Čavušoglu sutra o nastavku mirovnih pregovora

Tokom posete Turskoj 8. juna, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovaraće sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom o izgledima za nastavak mirovnih pregovora sa Ukrajinom, saopštilo je u utorak rusko ministarstvo.

Ruski parlament izglasao izlazak iz Evropskog suda za ljudska prava

Ruska državna Duma usvojila je u utorak dva zakona kojima se ukida jurisdikcija Evropskog suda za ljudska prava nad Rusijom.

Prvim zakonom Rusija se uklanja iz nadležnosti suda, dok po drugom zakonu Rusija neće implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava.

Evropski sud za ljudska prava više nije nadležan u Rusiji

Ruska Državna duma usvojila je dva zakona kojima se ukida jurisdikcija Evropskog suda za ljudska prava na teritoriji Rusije, nakon što je Moskva saopštila da planira da napusti taj sud usled konflikta u Ukrajini.

Jedan od dva zakona ukida jurisdikciju Suda u Rusiji, a drugi određuje 16. mart kao trenutak odvajanja, pa presude protiv Rusije donete nakon tog dana ne mogu da se implementiraju.

Šojgu tvrdi: Kontrolišemo još jedan grad u Ukrajini

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da su Rusi osvojili kontrolu nad gradom Svjatogorsk u Ukrajini.

On je dodao da su pod njihovom kontrolom značajni delovi Donjecka i Luganska, leva obala reke Severski Donjec, kao i gradovi Svjatogorsk i Krasni Liman.

IAEA šalje misiju u Zaporožje, Ukrajinci besni

Ukrajinska državna nuklearna kompanija „Energoatom“ kritikovala je danas plan Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da pošalje delegaciju u nuklearnu elektranu Zaporožje, koju kontrolišu Rusi, rekavši da nije tražila takvu posetu.

„Ovu poruku generalnog direktora IAEA smatramo još jednim pokušajem da se na bilo koji način dođe do elektrane kako bi se legitimisalo prisustvo okupatora i u suštini opravdale sve njihove akcije“, saopštio je Energoatom na Telegramu, prenosi Rojters. Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je juče da ta organizacija radi na slanju međunarodne misije stručnjaka u nuklearnu elektranu u Zaporožju u Ukrajini, najveću u Evropi, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Tri evropske zemlje udvostručile isporuke ruske nafte

Brodarske firme u tri najveće pomorske zemlje Evropske unije, Grčkoj, Kipru i na Malti, udvostručile su količinu ruske nafte koju prevoze od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, prenosi Independent.

Firme i brodovi povezani sa te tri zemlje u maju prevezli u proseku 58 miliona barela ruske nafte, preneli su britanski mediji pozivajući se na analizu Global vitnesa, nevladine organizacije.

To je gotovo dvostruko više od 31 milion barela koje su zajedno prevezli u februaru. Te tri zemlje imaju najveću brodsku flotu u EU, navodi Rojters.

„Brodovi povezani s Grčkom, Kiprom i Maltom ismevaju napore EU da sankcionše Putinovu ratnu mašineriju, a pri tome održavaju priliv novca u Rusiju“, rekao je Luis Godar, viši savetnik za istraživanje podataka u Global vitnesu za Independent.

Kako prenosi Market insajder, nema dokaza da firme i tankeri koji prevoze rusku naftu krše sankcije.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here