Naslovna Najnovije VIŠKOVIĆ: Ove godine inflacija je oko 11,5 odsto što je na prošlogodišnjem...

VIŠKOVIĆ: Ove godine inflacija je oko 11,5 odsto što je na prošlogodišnjem nivou

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da po nalogu mentora političko Sarajevo blokira izgradnju hidroelektrana u Srpskoj kako bi bila onemogućena energetska nezavisnost. Premijer je govorio i o drugim ekonomskim temama.

„Republika Srpska ima višak električne enegrije. Izgradnjom hidroelektrana višak električne energije bio bi značajno veći čime bi Republika Srpska postala važan faktor na međunarodnom tržištu, što mnogima smeta,“ rekao je Višković za Televiziju K3.

Govoreći o suzbijanju inflacije, Višković je istakao da je najbolji način povećanje javnih investicija i javne potrošnje.

„To Republika Srpska radi, a podsjećam da je vrijednost ugovorenih investicija viša od dvije milijarde KM. Riječ je o izgradnji sistema hidroelektrana na rijeci Drini, auto-puteva Bijeljina-Rača, Banjaluka-Prijedor i Vukosavlje-Brčko, ali i Koridora 5C“, dodao je Višković.

Prema njegovim riječima, u prvih pet mjeseci ove godine inflacija je oko 11,5 odsto što je na prošlogodišnjem nivou.

„Zato smo od maja povećali plate, penzije, socijalna i boračka davanja za 10 odsto. U januaru smo penzije povećali za četiri odsto, boračka davanja pet odsto, kao i ostala primanja. Takođe, smo olakšali situaciju i realnom sektoru, a neoporezivi dio toplog obroka je 7,5 KM“, podsjetio je Višković.

Premijer Srpske rekao je da je višak sredstava u budžetu Srpske prikupljen zbog „povećane ekonomske aktivnosti, ali dijelom i inflacije“.

Višković je napomenuo da je rast industrijske proizvodnje u prvih pet mjeseci ove godine viši od pet odsto, a rast spoljnotrgovinske razmjene je skoro 36 odsto što je više nego prošle godine, te pokrivenost uvoza-izvozom 80,1 odsto i broj osiguranih lica 321.000.

„Prosječna plata je 1.094 KM i viša je nego prošle godine. Da nije bilo pandemije i sadašnje krize zbog rata u Ukrajini situacija u Republici Srpskoj bi bila mnogo bolja, ali ni sada ne možemo da se žalimo“, rekao je on.

Višković je ocijenio da je veoma važan partnerski odnos Vlade sa Sindikatom i poslodavcima, kao i što je u Srpskoj povećan broj zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: