9.7 C
Banja Luka

181. dan rata! Rusi ušli u područje Nikolajeva, zauzeto Kosmomoljsko! Amerika krije isporuke oružja! Žestoko kod Zaporožja

181. dan rata u Ukrajini!


Ovako je zapad,tj.britanski Independent predstavio svojevremeno Osamu Bin Ladena dok je ratovao protiv Sovjeta! Ruski mediji se pitaju hoće li ovako biti i sa Zelenskim?!

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
 
▪Ruske oružane snage izvele su diverzantske operacije jugozapadno i jugoistočno od Izjuma.

Oružane snage RF nastavile su napredovanje jugoistočno od Siverska, kao i sjeveroistočno i južno od Artemovska.

▪Ruske jedinice nastavile su ofanzive sa sjevernih i zapadnih predgrađa Donjecka.

▪Na liniji Nikolajev-Herson, vojnici ruskih oružanih snaga probili su odbranu ukrajinskih militanata.

▪Ukrajinski obavještajci su saopštili da će navodno Luganska Narodna Republika od 1. septembra započeti procese „opšte mobilizacije“.

Ukrajinski snimci sa fronta!

Na Hersonsko-Nikolajevskom pravcu, u području Aleksandrovke, ruska vosjka je razbila jedinice 28 brigade ukrajinske vojske i izašla na administrativnu granicu Nikolajevske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 
Ruska vojska se sa tri strane blokirala elitnu jedinicu ukrajinske vojske, 214 bataljona «OPROF» i planski je uništava.
Čavušoglu: Jedan broj zemalja NATO ne želi kraj rata u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da među državama Zapada i NATO-a postoje one koje ne žele da se sukob u Ukrajini završi.
Čavušoglu je rekao da ne želi da kaže koje su to zemlje, ali da to dobro zna generalni sekretar UN.

Ukrajinske trupe su gađale stambene zgrade u Donjecku, koristeći artiljeriju od 150 mm kojom ih je snabdjeo NATO.

Jutarnji brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije 
▪️Oslobađanje Marinke je pri kraju, više od 75% naselja je već pod kontrolom savezničkih snaga
▪️Na pravcu Herson-Nikolajev uništene su jedinice 28. ukrajinske brigade, savezničke trupe stigle su do granice Nikolajevske oblasti
▪️Opkoljavanje grupe ukrajinskih trupa u oblasti Avdejevke se nastavlja
▪️Naselje Komsomoljsko je oslobođeno, uspostavljena je kontrola nad teritorijom Nikolajevske oblasti površine 12 kvadratnih kilometara

▪️U rejonu naselja Kodema sa tri strane je blokirana elitna jedinica ukrajinskih trupa – 214. bataljon „OPFOR“
▪️U oblasti Artjomovska /Bahmut/, savezničke snage su napredovale blizu naselja Zajcevo – važnog centra odbrane grada
▪️Jedan od bataljona 66. ukrajinske brigade pretrpjeo je velike gubitke u rejonu Novomihajlovke u DNR, vojska je napustila položaje i pobjegla
▪️Kod sela Rogan, Harkovska oblast, uništen je kontrabaterijski radarski kompleks američke proizvodnje
▪️Pogođene su tačke raspoređivanja aeromobilnih i desantno-desantnih brigada u rejonima Slavjanska i Konstantinovke, eliminisano je do 200 ukrajinskih nacista

▪️Tokom kontrabaterijske borbe, dvije američke haubice M777 su uništene u rejonu Marganec Dnjepropetrovske oblasti
▪️Ukrajinski avion Su-27, kao i šest dronova oboreni su u poslednjih 24 časa.
Oružane snage Ukrajine granatirale su hotel u Donjecku u kojem borave novinari.

SAD pozvala svoje građane da napuste Ukrajinu

Američka ambasada u Kijevu pozvala je građane SAD da napuste Ukrajinu, navodeći da Stejt department ima informaciju da Rusija planira da u narednim danima pokrene napade na civilnu infrastrukturu i vladine objekte u Ukrajini. Ambasada SAD u saopštenju na svom sajtu navodi da ruski udari u Ukrajini predstavljaju stalnu prijetnju civilima i civilnoj infrastrukturi.


Duda sa Zelenskim: Još vojne pomoći

Poljski predsednik Andžej Duda doputovao je danas u Kijev na razgovore sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o daljoj podršci Ukrajini, koja uključuje i vojnu pomoć zemlji koju je napala Rusija, izjavio je šef njegovog kabineta Pavel Šrot.
 
„Posjeta uključuje sastanak sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim i razgovore o vojnoj pomoći i podršci Ukrajine u ekonomskom, humanitarnom i političkom smislu“, rekao je Šrot novinarima, prenosi Rojters.


Ukrajina: Rusija izvršila nove udare u regionu Zaporožja

Rusija je izvela artiljerijske i vazdušne udare u regionu Zaporožja, saopštio je danas ukrajinski Generalštab, a nove borbe u blizini najveće nuklearne elektrane u Evropi obnavljaju strah od katastrofalnog nuklearnog incidenta, prenosi Rojters.
 
Ukrajina je saopštila da je Rusija gađala artiljerijom i izvela vazdušne udare u nekoliko gradova u regionu Zaporožja, gdje su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu, ubrzo nakon što su izvršile napad na Ukrajinu 24. februara.
 
Artiljerijska i raketna vatra u blizini kompleksa nuklearnih reaktora Zaporožje, na južnoj obali reke Dnjepar, dovela je do poziva na demilitarizaciju tog područja.
 
Ukrajinci koji žive u blizini strahuju da bi granate mogle da pogode jedan od šest reaktora elektrane, što bi izazvalo katastrofalne posljedice, navodi Rojters.
 
Obje strane optužuju se međusobno za česta granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, a Kijev tvrdi da je Moskva tu stacionirala trupe i vojnu opremu, dok Rusija to poriče i optužuje Ukrajinu da gađa Zaporožje dronovima.

Američke vlasti namijenile su Kijevu više naoružanja nego što je objavila američka administracija, piše list „Politiko“
✍️ „U Vašingtonu kruže glasine da SAD Kijevu isporučuju više naoružanja nego što je saopštila američka administracija“, piše na sajtu „Politika“, uz napomenu da je prošlog petka visoko rangirani predstavnik Pentagona na konferenciji za novinare priznao da SAD već neko vrijeme isporučuju Ukrajini protivradarske rakete „Harm“, ne saopštavajući to javnosti
 💬 „Kada smo prvi put objavili da isporučujemo rakete ‘Harm’, nismo navodili konkretne podatke o tome. Opisali smo to kao isporuku protivradarskih sistema“, rekao je činovnik

Eksplozije u Sevastopolju

Ruski guverner Sevastopolja na Krimu danas je kazao da je u blizini grada aktiviran sistem protivvazdušne odbrane, nakon što su ruski mediji objavili da su se u gradu čule eksplozije.
 
Guverner Mihail Razvožajev napisao je na Telegramu da je jedan objekat oboren. Poluostrvo Krim, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014., potresao je niz eksplozija u posljednje dvije nedjelje.
NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here