Naslovna Najnovije Dragan Mektić nije kriv – zvanična potvrda suda

Dragan Mektić nije kriv – zvanična potvrda suda

0

Bivši ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija pravosnažnom presudom Suda BiH oslobođeni su krivice po optužnici Tužilaštva BiH koja ih je teretila za zloupotrebu položaja.

Ovo je na svom Twitter profilu potvrdio i bivši ministar Mektić objavljujući fotografiju na kojoj se vidi presuda Suda BiH kojom se žalba Državnog tužilaštva odbija kao neosnovana.

Podsjetimo, Mektić i ostali prvo su 17. marta nepravomoćnom presudom Suda BiH oslobođeni optužbi za zlouptrebe koje su, kako je tvrdilo Tužilaštvo BiH, počele prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva u vrijednosti od 198.000 evra koji je Evropska unija finansrala od 2015. do 2017. godine.

Dragan Mektić je od početka pravosudnog progona tvrdio da iza njega stoji tadašnja glavna državna tužiteljka Gordana Tadić čiji je rad Mektić javno kritizirao.

Mektić je u to vrijeme javno kritikovao i tadašnjeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milana Tegeltiju , pa je njegov slučaj mirisao na politički obračun SNSD-a i HDZ-a BiH s neposlušnim ministrom.

Mektić je nakon izricanja nepravomoćne presude za „Slobodnu Bosnu“ rekao da je sve krenulo od Tadićeve i Tegeltije jer je kritikovao pravosuđe, te javno govorio da je pravosuđe korumpirano, kriminalno i pod teškim političkim uticajem, prije svega HDZ-a BiH i SNSD-a.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: