Naslovna Najnovije KNEŽEVIĆ: Glasanje za tzv. Kosovo u SE najsramotnija odluka u istoriji Crne...

KNEŽEVIĆ: Glasanje za tzv. Kosovo u SE najsramotnija odluka u istoriji Crne Gore

0
Predsednik DNP i jedan od lidera DF Milan Knežević poručio je da je glasanje u Komitetu ministara da tzv. Kosovo uđe u Savet Evrope jedna od najsramotnijih odluka Vlade Crne Gore u crnogorskoj istoriji i dodatno komplikuje društveno-političke prilike u zemlji i regionu.

„Da raspala vlast Dritana Abazovića nije imala ljudsku i političku hrabrost da joj se suprotstavi, mogla je da glasa suzdržano, i na taj način pokaže da joj je stalo do najboljih odnosa sa Srbijom. Ali očito je postalo pravilo da oni koji deklarativno najviše pričaju o dobrosusedskim odnosima u suštini dublje zabiju nož u leđa Srbiji kad god im se ukaže prilika“, napisao je Knežević na Fejsbuku.

Zato je, ističe, jučerašnje glasanje Crne Gore za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope nacionalna sramota koju ćemo, kako kaže, morati da stanemo sa obraza.

„Iako su mnogi tvrdili da će Srbija na ovom glasanju prva odustati od Kosova i Metohije, Srbija je glasala protiv. A protiv, između ostalih, glasali su Azerbejdžan i Gruzija, koji imaju više savesti i bratskog razumevanja od crnogorskih kvinta koji bi se odrekli rođenih majki kada bi dobili dekret iz ambasade“, napisao je Milan Knežević i dodao:

„Zato danas groteskno zvuči izjava Jakova Milatovića da bi nakon Brisela voleo posetiti Beograd, jer je upravo zvanična i manjinska Crna Gora današnjim glasanjem odredila Milatovićevu narednu destinaciju, a to je Priština“.

Ako se, kaže Knežević, Jakov Milatović ne slaže sa današnjim glasanjem Vlade Crne Gore o prijemu tzv. Kosova, „očekujemo da Kosovo u Savetu Evrope progovori i zaštiti se od ovog terorističkog čina države čiji je predsednik“.

Očekuje, ističe, da sve one institucije, NVO i nezavisne intelektualce kojima su usta puna pesama o Kosovu na svadbama i sajmovima, koji su zaustavljali ulazak DF-a – tvrdeći da će srpske interese bolje braniti Dritan Abazovic i strucnjaci iz fb grupe „Nursi“ u svet „koji su postali mesije i državnici, i izdali sve što su dotakli.

„Sada je prava prilika kad nema Mila Đukanovića, da se pokrene akcija prikupljanja potpisa u našim crkvama i manastirima da se povuče odluka o priznavanju tzv. države Kosovo, jer ako oni koji su pobedili Đukanovića na izborima misle isto što i mi, onda će odluka biti povučena. Ali bojim se da misle isto što i Đukanović, samo što niko ne sme javno reći“, naveo je Knežević i poručio:

„Zato smo dužni svim raspoloživim demokratskim sredstvima zaustaviti daljnje uništavanje i urušavanje države i njenih institucija dok se ne pretvore u neprepoznatljivu ruševinu“.

Joković: O Kosovu u SE se nije odlučivalo na sednici vlade

Potpredsednik Vlade Crne Gore i lider SNP-a Vladimir Joković izjavio je danas da se o pitanju da li tzv. Kosovo treba da bude primljeno u Savet Evrope nije odlučivalo na sednici Vlade Crne Gore.

„On je rekao da ministri iz SNP-a sigurno ne bi glasali da Crna Gora podrži prijem Kosova da je to bilo kada bila tema na vladi“, naveo je Joković u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodao je da je u vezi sa kosovski pitanje najznačajniji dijalog između Beograda i Prištine.

„I najracionalnije je da Podgorica pozdravi kompromis koji bude rezultat tog dijaloga“, naveo je Joković.

Vukićević: Đukanovića smo možda smenili, ostale loše prakse njegove politike

Potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Maja Vukićević ocenila je da je Vlada Crne Gore odlučila da na Komitetu ministara Saveta Evrope podrži ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope.

„Smatram da je ovo direktan nož u leđa bratskoj i prijateljskoj Srbiji, još jedan u nizu koji dolazi od onih koji predstavljaju izvršnu vlast u Crnoj Gori. Mila Đukanovića smo možda smenili, ali su loše prakse njegove politike ostale. Znam da ima onih koji smatraju da ‘to tako mora’, ‘to tako treba’, ali taj podanički mentalitet treba poraziti uvek i na svakom mestu“, rekla je ona i istakla:

„Parlamentarna Skupština Saveta Evrope se neće na ovom zasedanju izjašnjavati o ulasku Kosova, ali kad god to pitanje bude na dnevnom redu ukoliko budem u sastavu crmogorske delegacije lično ću glasati protiv te odluke“, preneo je podgorički portal Borba.

Izvor: Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: