Naslovna Izdvajamo Ruske kompanije u Srpskoj napravile gubitak od 2,6 milijardi

Ruske kompanije u Srpskoj napravile gubitak od 2,6 milijardi

0

Akumulirani gubitak Optima grupe, Rafinerije ulja Modriča, Rafinerije nafte Brod i „Nestro petrola“, koje posluju u okviru Nestro grupacije, na kraju prošle godine premašio je 2,6 milijardi maraka, otkriva portal CAPITAL.

Ove firme u vlasništvu ruskog „Njeftegazinkora“ u prošloj godini su, prema finansijskim izvještajima u koje je CAPITAL imao uvid, nastavile da gomilaju gubitke, a prednjači Optima grupa Banjaluka čiji je akumulirani gubitak dostigao rekordnih 1,7 milijardi maraka.

Akumulirani gubitak Rafinerije nafte Brod lani je iznosio 821 milijun KM, dok je Rafinerija ulja Modriča imala gubitak od 108,8 milijuna KM.

Na kraju liste ruskih gubitaša je “Nestro Petrol” sa nakupljenim minusom od 1,9 milijuna maraka.

Iako su se prihodi Optima grupe Banjaluka lani gotovo uduplali u odnosu na pretprošlu godinu i iznosili su oko 923 miliona maraka, ova kompanija i dalje u debelom gubitku i 2022. je završila u minusu od 28,2 miliona KM.

Kada su u pitanju 2021. godine imali prihode od 502,9 milijuna KM, a tu su godinu okončali gubitkom od 194,3 milijuna maraka.

Sudeći prema financijskim izvještajima značajno su se povećali i broj radnika, pa su tako prošle godine imali 137 zaposlenih, dok su 2021. godine zapošljavali 86 radnika.

Podsjećamo, CAPITAL je ranije objavio da su ruski vlasnici „Optime“ prikazali da su za nepune tri godine upumpali u to poduzeće 1,77 milijardi maraka kroz dokapitalizaciju.

Međutim, sve se to odvijalo pod velom tajne i daleko od očiju javnosti pa čak ni nadležne institucije u BiH nisu imale informacije o tim transferima.

Rafinerija Brod najveći gubitnik

Kada govorimo o drugim preduzećima unutar Nestro grupacije najveći gubitnik svakako je Rafinerija nafte Brod koja je prošlu godinu okončala u gubitku od 42,5 milijuna maraka, dok su na kraju 2021. godine bili u minusu čak 115,8 milijuna KM.

Ono što je zanimljivo je da je ova rafinerija, koja inače ne radi već pet godina ne prerađuje sirovu naftu, lani ostvarila prihode od gotovo 70 milijuna maraka, dok su na kraju pretprošle godine prihodovali oko 3,5 milijuna KM.

Rafinerija nafte “Modriča” 2022. godinu završila je u minusu od 1,5 miliona maraka.

Jedino poduzeće koje posluje u okivru spomenute grupacije, a koje je prošlu godinu završilo u plusu je “Nestro petrol”.

Prikazali su da im je ukupna prošlogodišnja dobit 20,7 milijuna maraka, dok je neto dobit bila oko dva milijuna maraka.

Rafinerija nafte Brod privatizirana je 2007. godine zajedno s Rafinerijom ulja Modriča i mrežom benzinskih pumpi „Nestro Petrol“ ruske kompanije „Njeftegazinkor“ za 236 milijuna KM.

Privatizacija je izvršena na najnetransparentniji način, direktnom pogodbom, a Zakon o privatizaciji Naftne industrije usvojila je Narodna skupština na, prvi put u povijesti, zatvorenoj sjednici za javnost.

Ugovor o prodaji i prateći aneks nikada nisu objavljeni i pored brojnih zahtjeva medija i javnosti da se zna koje je obaveze preuzela Republika Srpska a koja ruska kompanija za koju se nije znalo ko je njen većinski vlasnik.

(Kapital) Foto:Kapital

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: