16.7 C
Banja Luka

Ji započeo razgovore sa Lavrovim: Radimo na formiranju multipolarnog svijeta i pravednijeg svjetskog poretka

Kina je spremna da radi sa Rusijom na formiranju multipolarnog svijeta i pravednijeg svjetskog poretka, izjavio je direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CK KPK), ministar spoljnih poslova Vang Ji, na početku pregovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi.

Kineski diplomata je takođe istakao da Peking i Moskva vode nezavisnu spoljnu politiku, njihova saradnja nije usmjerena protiv drugih država.

On je takođe dodao da saradnja dvije zemlje ne potpada pod uticaj drugih država.

– Odnosi Kine i Rusije pod rukovodstvom (ruskog lidera Vladimira) Putina i (kineskog predsednika) Si Đinpinga zadržavaju pozitivnu dinamiku – istakao je Vang.

Prema njegovim rečima, dvije zemlje, kao vodeće svjetske države i stalne članice Savjeta bezbjednosti UN su naročito odgovorne za održanje globalne stabilnosti i svjetskog razvoja.

Šef ruske diplomatije ocenio je da Moskva i Peking uspješno koordinišu djelovanje sa državama globalnog Juga i ostvarili su pozitivne rezultate u okviru Istočnoazijskog samita, Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i samita G20.

Lavrov je naglasio da je saradnja dvije države od važnog značaja za obezbjeđenje pravednosti u svjetskim dešavanjima, kao i obezbjeđivanje ravnoteže interesa u onim procesima koji se razvijaju u najrazličitijim pravcima.

On je još poručio da očekuje da Moskva i Peking nastave koordinisani rad i na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, kao i na mnogim drugim sastancima na višem i visokom nivou.

Kineski ministar boravi u posjeti Rusiji 18-21. septembra gdje učestvuje u 18. rundi rusko-kineskih konsultacija o strateškoj bezbjednosti.

(Sputnjik)

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here