20.7 C
Banja Luka

EU: Izrael da poštuje međunarodno pravo

Evropska unija će nastaviti da podržava palestinske vlasti, saopštio je sinoć evropski šef diplomatije Žozep Borel i dodao da Izrael ima pravo da se brani, ali da su neke od odluka donijete proteklih dana u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

“Velika većina država članica smatra da treba da nastavimo našu podršku palestinskim vlastima i da isplate ne treba odlagati”, kazao je Borel nakon sastanka ministara inostranih poslova bloka u Muskatu u Omanu. “Izrael ima pravo da se brani ali to mora činiti u skladu sa međunarodnim pravom, humanitarnim pravom, a neke odluke su suprotne međunarodnom pravu”, dodao je Borel.

„Neki od postupaka – a Ujedinjene nacije su to već saopštile – poput prekida snabdijevanja vodom, strujom, hranom civila je protivno međunarodnom pravu“, kazao je Borel.

Sinoćnje saopštenje predstavlja veliki preokret za Brisel nakon što je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji u ponedjeljak najavio da će EU suspendovati isplatu pomoći Palestincima nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here