9.7 C
Banja Luka

Imamo najbolji poslovni ambijent; Stanje je drugačije!

Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj ne prestaju da uvjeravaju građane kako imamo odlične ekonomske pokazatelje. Tako je premijer Radovan Višković danas izjavio da Republika Srpska ima najpovoljnije pokazatelje u regionu.

Želimo da investitori u odabiru destinacija prepoznaju Republiku Srpsku kako bi mi pokazali prednosti i one zaista postoje, rekao je Radovan Višković i poručio da Republika Srpska ima najpovoljnije poslovno okruženje u regionu.

„Naš geografski položaj, naš poreski klin, sve olakšice koje nudi Republika Srpska u suštini su povoljnije nego što bilo ko u okruženju može da ponudi“, rekao je Radovan Višković.

Višković govori jedno, kažu ekonomisti i predstavnici opozicije, međutim stvarni pokazatelji daju potpuno drugačiju ekonomsku sliku.

„Kada slušamo premijera Viškovića možemo zaključiti da premijer izgleda ima zaista dobrog smisla za šalu. Izjaviti tako nešto za Republiku Srpsku je više nego smiješno. Svi znamo kakvo je poslovno okruženje u Republici Sprskoj i to što oni pričaju da je najpovoljnije ne znam šta pod tim posmatraju.

Znamo šta vole strane investicije i šta kapital voli. Kapital traži ambijent koji je politički stabilan što Republika Srpska nije. Traži pravnu sigurnost, a znamo da je Republika Srpska sve samo ne pravna država  „, smatra Mirjana Orašanin, ekonomista i narodni poslanik SDS-a u parlamentu Republike Srpske.

Već duže vrijeme, kažu novinari koji godinama prate ekonomska pitanja, najviši zvaničnici stanje u Republici Srpskoj predstavljaju kao značajno bolje od onoga što imamo u stvarnosti.

„Iz ugla funkcionera Republike Srpske mi smo Švajcarska mi smo dragulj na svjetskoj pozornici potpuno smo ekonomski stabilni nemamo spoljnog ni unutrašnjih dugova, nemamo nikakvih neizmirenih obaveza kad bi se šalili. Stvarnost je malo drugačija nego što to gleda kroz svoje naočare premijer, predsjednik Republike Srpske i ostali visoki funkioneri“, smatra urednik portala Kapital Siniša Vukelić.

Uprkos pričama o dobrom ekonomskom stanju, kaže Vukelić, u realnosti imamo zahtjeve sindikata za povećanje plata, kritike zbog stalnog zaduživanja, sankcije zapadnih zemalja i milionske međunarodne sporove od kojih su neki već izgubljeni. Sve to dokazuje da je realno stanje drugačije od onoga što predstavljaju zvaničnici.

BN

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here