6.7 C
Banja Luka

I Bugari objavili rat spomenicima: Počelo demontiranje spomenika sovjetskoj armiji u Sofiji

U Bugarskoj je uz jako policijsko prisustvo otpočeto demontiranje spomenika sovjetskoj armiji koji se nalazio u Sofiji skoro 70 godina i koji se smatra simbolom ruskog uticaja u toj zemlji.

Nakon nekoliko godina debate, radnici su danas počeli da rastavljaju instalaciju visoku 45 metara, uklanjajući figure na vrhu na kojima su prikazani sovjetski vojnik sa puškom, žena sa detetom i radnik, piše AP.

Poslednjih godina, spomenik je postao žarište podjela između proruskih i prozapadnih grupa bugarskog društva i često je bio polivan farbom, uglavnom žutom i plavom, bojama ukrajinske zastave.

Socijalisti i druge proruske grupe u parlamentu koje se protive uklanjanju spomenika saopštile su da će tražiti referendum o ovom pitanju, kao i da „slični antifašistički spomenici stoje netaknuti u drugim evropskim gradovima“.

Ove grupe dobile su podršku Moskve i potparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je da bi demontaža spomenika mogla da dovede do pogoršanja odnosa Rusije i Bugarske.

„Rušenje spomenika našoj zajedničkoj prošlosti smatramo još jednim neprijateljskim korakom zvanične Sofije, koji dodatno pogoršava zastoj u bilateralnim odnosima. Bugarska ponovo bira pogrešnu stranu istorije“, dodala je Zaharova.

Guverner Sofije, Vjada Todeva, rekla je da za 70 godina spomenik nikad nije obnovljen i da su počele da se pojavljuju pukotine na figurama.

Očekuje se da se demontiranje trajati mjesec dana, nakon čega će spomenik vjerovatno biti prebačen u Muzej socijalističke umjetnosti u Sofiji.

(RT Balkan)

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here