9.7 C
Banja Luka

Višković: Srpska se neće zaduživati kod onih koji je ucjenjuju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da se Republika Srpska sigurno neće zaduživati kod onih koji je ucjenjuju, ali hoće kod prijatelja, kojih iz dana u dan ima sve više.

Višković je istakao da mnogi u svijetu primjećuju laži i podmetanja koja se čine Srpskoj, te da se takve stvari mogu plasirati jedno određeno vrijeme, ali ne zauvijek.

On je napomenuo da je prilikom boravka u Kini ove godine razgovarao sa ljudima koji su spremni da pomognu Republici Srpskoj i koji su pozitivno iznenađeni načinom na koji Srpska funkcioniše.

„Kina je svakako naš prijatelj, ali ne treba zaboraviti ni Mađarsku, Srbiju, Rusiju i još neke zemlje. Sarađujemo sa svima i krug naših prijatelja se širi“, rekao je Višković za RTRS.

Pomenuo je odluku Vlade i premijera Mađarske Viktora Orbana da se pomogne poljoprivrednicima u Srpskoj za nabavku poljoprivredne mehanizacije, za koju Mađarska izdvaja 70 odsto, a poljoprivrednici 30 odsto sredstava.

„Imali smo dva javna poziva, jedan je bio devet miliona evra, a drugi blizu 24 miliona evra. Biće još poziva dok bude interesovanja. Orban je prilikom boravka u Banjaluci rekao da je Mađarska spremna da ide od 70 do 100 miliona evra za ovaj program“, rekao je Višković, prenopsi Srna.

On je naglasio da je sa Mađarskom dogovoreno i da preuzme tri projekta koji se odnose na vjetropark „Hrgud“, hidroelektrane na Trebišnjici i prečistač otpadnih voda u Gradišci, koji su obustavljeni nakon naredbe njemačke Vlade banci KFV da prekine finansiranje ovih projekata, čija je vrijednost veća od 100 miliona evra.

Višković je najavio da će u februaru naredne godine biti domaćin ekonomskog foruma koji će okupiti mađarske i srpske privrednike, kao i zvaničnike, a na kojem bi trebalo da budu potpisani i protokoli o nastavku ova tri projekta.

Premijer Republike Srpske je naveo da je investicioni ciklus u ovoj godini veći za 500 miliona KM nego lani, da se gradi u skoro svim lokalnim zajednicama, jer je Srpska spremna da ponudi najpovoljnije uslove u regionu i okruženju.

„Prije svega, naš poreski klin je trenutno najmanji u regionu, pa čak i Evropi. Imamo stručnu i kvalifikovanu radnu snagu“, rekao je Višković i dodao da otvaranje novih pogona služi za zadržavanje radnika.

Višković je konstatovao da je radna snaga iz Srpske veoma cijenjena na Zapadu, ali da se ne treba zavaravati da tamo „cvjetaju ruže“, a posebno ne da su uslovi za investiranje bolji.

„Na platu od 2.500 evra u Belgiji treba državi još da platite 4.000 evra. Tu se vide prednosti Republike Srpske i mi investitorima nudimo bolje uslove“, rekao je Višković.

On je naveo da je Srpska veoma okrenuta investicijama u ruralnim sredinama, te da je spremna da preuzme obavezu povrata uplaćenih poreza i doprinosa dvije godine za sve radnike investitorima koji zapošljavaju više od 100 radnika i ukoliko je investicija veća od par miliona evra.

„Spremni smo da razgovaramo sa svakim investitorom pojedinačno i cijeneći koje benefite donosi Republici Srpskoj da kažemo koji su naši uslovi“, rekao je Višković.

On je iskazao spremnost Vlade Republike Srpske da pomogne svakoj kompaniji, kao što je izašla u susret preduzeću „R-S silikon“ iz Mrkonjić Grada koja je namjeravala da zatvori pogon i otupusti radnike, kao što je uradila sa pogonom u Jajcu u Federaciji BiH.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here