11.7 C
Banja Luka

Krišto: BiH slijedi stavove EU i podržava Ukrajinu

Bosna i Hercegovina u potpunosti slijedi stavove Evropske unije u vezi sa spoljnom politikom kada je riječ o odnosu prema ratu u Ukrajini, izjavila je predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa, u Tirani.

U svom obraćanju na plenarnoj sjednici Krišto je istakla da je kao predsjedavajuća SMBiH svjesna važnosti saradnje i dijaloga, ali i zajedničke želje za mirnom i stabilnom regijom i Evropom.

Rekla je da Ukrajina, kao zemlja suočena s izazovima bezbjednosti i stabilnosti, zaslužuje punu i stalnu pažnju i podršku.

„Bosna i Hercegovina snažno podržava teritorijalni integritet Ukrajine i čvrsto stoji uz Ukrajinu u njezinim naporima za očuvanje suvereniteta i sigurnosti“, navela je Krišto. 

Krišto je izrazila uvjerenje kako se dijalogom, solidarnošću i međusobnom podrškom mogu postići pozitivne promjene, ne samo u Ukrajini već i šire.

Predsjedavajuća SMBiH je čestitala predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i ukrajinskom narodu na otvaranju pregovora s EU. Podsjetila je kako BiH očekuje otvaranje pregovora u martu te izrazila uvjerenje kako će zajednička predanost evropskim i civilizacijskim vrijednostima osigurati sigurniju i prosperitetniju budućnost za sve u regiji i svijetu.

Domaćini Samita u Tirani bili su premijer R. Albanije Edi Rama i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here