14.7 C
Banja Luka

Imaće penziju preko 3.000 KM: Oficiri u Oružanim snagama BiH zarađuju kao da smo vojna velesila

U skladu s planom strukture generalskog kora, Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) usvojile su značajne promene u platama svojih viših oficira u okviru budžeta za 2023. godinu. Prema informacijama iz Ministarstva odbrane BiH, 13 generala, obuhvatajući rangove brigadnog generala, generalmajora i generalpukovnika, doživele su povećanje zarada.

Zakonom o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i za sve državne službenike, određen je koeficijent koji se primenjuje na plate zaposlenih u Ministarstvu odbrane BiH, uključujući sva profesionalna lica u službi. Ovom novom uredbom obuhvaćena su i povećanja za oficire OSBiH.

Najviši čin u OSBiH, generalpukovnik, koji obavlja funkciju načelnika Zajedničkog štaba, sada će imati platu od impresivnih gotovo 4.400 KM. Slično, generalmajori, koji uključuju dva zamjenika načelnika Zajedničkog štaba, komandanta Operativne komande i Komande za podršku, mogu računati na približno 3.550 KM. Prvi generalski čin, brigadni general, s šest predstavnika (generalni inspektor OSBiH, dva zamjenika komandanta Operativne i Komande za podršku, te tri komandanta brigada), doživeo je povećanje plate na otprilike 3.300 KM.

Osim visokih koeficijenata plata, za generale je predviđen i izuzetno visok koeficijent za penzije. Tako će generalpukovnici uživati u penzijama od gotovo 3.200 KM. S druge strane, nedavne izmene Zakona o platama donele su ujednačenje koeficijenata penzija vojnih penzionera, eliminisavši time nejednakosti u odnosu na Zakon o odbrani.

Ove promene u strukturi plata i penzija za generale OSBiH svakako će imati značajan uticaj na ukupnu dinamiku i motivaciju vojnog kadra. Dok se zemlja suočava s brojnim izazovima, unapređenje uslova rada za više oficire može doprineti jačanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Izvor: Vijesti Srpske

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here