8.7 C
Banja Luka

Plate medicinara ispod ili minimalno iznad prosjeka

Kako adekvatno liječiti stanovništvo Republike Srpske, ako su zdravstveni radnici plaćeni ispod ili minimalno iznad prosječne plate?

Aleksandar Dragušić, zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i predsjednik Sindikalne organizacije JZU UKC RS koja broji preko 900 članova, reagovao je na posljednje podatke Zavoda za statistiku Republike Srpske, prema kojima je prosječna neto plata u sektoru zdravstva i socijalne zaštite u aprilu iznosila 1.617 KM.

Dragušić je izjavio da su podaci tačni, ali da od toga treba oduzeti naknadu za topli obrok koja iznosi 220,88 KM i 1/12 regresa od 39,87 KM, koji su uračunati u ovaj prosjek.

Stvarna prosječna plata u zdravstvu je 1.356 KM.

„Našom kalkulacijom dolazimo do toga da je realna prosječna osnovna plata u oblasti zdravstva i socijalne zaštite 1.356,25 KM, jer su i topli obrok i regres uračunati u ove statističke pokazatelje, što i dalje znači da su generalno zaposleni u ovim oblastima neadekvatno plaćeni.

Ako uporedimo podatke iz februara i aprila, možemo vidjeti da je prosječna plata porasla za nekih 80-100 KM, ali to nikako nije rezultat generalnog povećanja plata svih zdravstvenih radnika, nego isključivo posljedica porasta najniže plate, odnosno njenog adekvatnog obračuna i isplate različitih stimulacija u pojedinim zdravstvenim ustanovama,“ kazao je Dragušić za BUKU, dodajući da se najniža plata od aprila adekvatno obračunava u svim zdravstvenim ustanovama, a na osnovu inicijativa sindikata, sa čim su zadovoljni.

Plate zdravstvenih radnika ispod ili minimalno iznad prosjeka

Iz navedenog izvještaja Zavoda za statistiku Republike Srpske, podvlači, možemo vidjeti da je prosječna neto plata isplaćena u aprilu 2024. godine u Republici Srpskoj iznosila 1.400 KM. Stoga postavljam samo jedno pitanje ministarstvu i Vladi Republike Srpske- Kako adekvatno liječiti stanovništvo Republike Srpske, ako su zdravstveni radnici plaćeni ispod ili minimalno iznad prosječne plate?

On je ponovo naglasio da je 70% zdravstvenih radnika na rubu egzistencije, te da Republiku Srpsku svakim danom napušta sve veći broj stručnog medicinskog kadra, te da je fokus odlaska bio u najvećem broju vezan za medicinske sestre i tehničare, a da u 2024. godini imamo značajan problem sa odlaskom mladih ljekara.

Poseban problem je u ruralnim opštinama, veći centri će možda i moći iskompenzovati ovaj odlazak, dok je u ruralnim i rubnim opštinama, smatra on, ovaj problem ireverzibilne prirode i da je tu situacija bespovratna.

(BN) Foto: Ilustracija

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here